Miért gyógyító és pontosan hogyan hat a macskák dorombolása? 5 tudományos tény, amit kevesen ismernek

Borítókép: Miért gyógyító és pontosan hogyan hat a macskák dorombolása? 5 tudományos tény, amit kevesen ismernek Forrás: Chevon Rossouw/Pexels
A macskák dorombolása sokak számára rendkívül megnyugtató. Nem véletlen, hogy sok gazdi ösztönösen bújik doromboló cicájához, hogy megnyugodjon és ellazuljon. De vajon mi áll a dorombolás mögött? Hogyan jön létre ez a furcsa, vibráló hang, és miért érezzük magunkat tőle jobban? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A macskák dorombolása

A tudomány még nem teljesen fejtette meg a macskák dorombolásának rejtélyét, de a kutatások egyre többet árulnak el erről a csodálatos jelenségről. A dorombolás nemcsak az elégedettség jele, de gyógyító hatással is bír, mind a macskákra, mind az emberekre.

A macskák dorombolása már a születésüktől fogva megfigyelhető. Az újszülött cicák dorombolnak az anyjuknak szoptatás közben, és ez a dorombolás segít megnyugtatni őket és elősegíti a kötelék kialakulását. A macskák később is dorombolnak különböző helyzetekben, például amikor elégedettek, amikor simogatják őket, vagy amikor fájdalmat éreznek.

Forrás: Diana ✨/Pexels
A dorombolás rendkívül jótékony hatással van a szervezetre.

A dorombolás pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, de a kutatók úgy vélik, hogy a hang a macska gégéjében és mellkasában lévő izmok összehangolt mozgásából származik. Ezek az izmok ritmikusan összehúzódnak és elernyednek, ami a levegő vibrálását okozza, és ezáltal jön létre a doromboló hang. Ez általánosságban az elégedettség jelének tudható be, általában a szoros kapcsolathoz, a boldogság kifejezéséhez köthető.

Azonban a tanulmányok azt mutatják, hogy a macskák sok esetben akkor is dorombolnak, ha boldogtalanok, esetleg sérültek, ilyenkor saját magukat nyugtatják. Ezt pedig abból következtetik, hogy mivel a macskák dorombolása nemcsak kellemes, de gyógyító hatással is bír. A dorombolás során keletkező rezgések 25 és 150 Hz közötti frekvencián mozognak, ami egy különleges frekvenciatartomány, amely számos pozitív hatással van az egészségre.

Ilyen hatással van a macska az egészségre!