Segítség, táborba megy a gyerek! 7 tipp, amivel megkönnyítheted a helyzetet!

Borítókép: Segítség, táborba megy a gyerek! 7 tipp, amivel megkönnyítheted a helyzetet! Forrás: Unsplash / Melissa Askew
Eljutottunk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor a gyerekek már elkezdték felírni a táblára a vakáció szó betűit. A szülőket viszont egyre inkább feszélyezi a tudat, hogy több mint két hónapon keresztül – legtöbb esetben munka mellett – kell megoldaniuk, hogy minőségi idővel teljen a nyár.

Ahhoz már korábban adtunk pár tippet, hogy milyen lehetőségek közül válogathattok, ha úgy döntötök, hogy egy-két hétre táborba külditek a gyermeketeket. Ezt a döntést azonban az anyagi kérdésen túl sokkal több tényező befolyásolhatja, mint gondolnánk.

Első kérdés: mikortól lehet „ottalvós” táborba küldeni a gyermeket?

Ez számos tényezőtől függ. Vannak olyan kisebb gyerekek, akik hamarabb önállósodnak, ezáltal simán ellennének anya és apa nélkül akár egy hétig. Ha gyermeked még sosem volt a szülőktől távol egy hetet, nem egy ottalvós táborral érdemes kezdeni, de ha gyakran tölti hosszabb időre a nagyszülőknél az időt, valószínűleg már egy táborban is jól érezné magát.

Azt is fontos mérlegelned, hogy te hogyan viselnéd szülőként, hogy több napon vagy akár héten át teljesen kiadd a kezedből a kontrollt, és másra bízd gyermekedet. A legjobb, ha sokat beszélgetsz vele a lehetőségről, hogy felmérd, ő mit szeretne. Ha a táborok kínálatát vesszük alapul, már alsó tagozatos gyerekek számára is találhatunk ottalvós táborokat, de ha aggályaid vannak, jobb várni, míg nagyobb nem lesz a gyerek. Addig is, válogassatok azok közül a táborok közül, ahol az estéket otthon tölti a gyerek.

Forrás: Unsplash / Tegan Mierle
A gyerekkori nyári táborokra felnőttként is mindig jó visszaemlékezni.

Hogyan tudod megkönnyíteni a helyzetet?

Az mindig nagy segítséget jelenthet egy gyermek számára, ha van valaki, akit ismer, és akiben megbízik a táborban. Fogjatok össze gyermeketek barátainak szüleivel, vagy akár az unokatestvérekkel, és közösen döntsetek egy-egy tábor mellett. Így ugyan előfordulhat, hogy a szülőket hiányolja majd a gyerek, viszont az ismerősök vagy családtagok közelsége megkönnyíti, sőt, sokszor elfeledtetheti a felmerülő aggályokat.

Ha meghoztátok a döntést, és a gyermeked ottalvós táborba megy, tudunk pár tuti tippet, amivel nemcsak neki, hanem a szülőknek is könnyebb lesz az elválás!