Borítókép: 12 éves és már szexuális felvilágosítást kell tartani? Ez most komoly?

12 éves és már szexuális felvilágosítást kell tartani? Ez most komoly?

Mikor kell felvilágosítani egy kislányt a szexualitásról? Van olyan, hogy túl korán? Mert a későn állapotát egyik szülő sem akarná megtapasztalni.

Én konkrétan azt hittem, hogy ez a téma még várat magára. Nem vagyok prűd, gond nélkül átlibbenek a lakáson meztelenül, ha épp elfelejtem magammal vinni a hálóingem a zuhanyzóba. Nem kapcsoljuk el a tévét, ha egy csókolózós jelenet megy benne. És szemem nem rebbent soha, ha kérdezett tőlem valami direktebbet a lányunk a szexualitásról. De nem tartottam kiselőadást a gyereknek a bibéről meg a porzóról, pont annyit és úgy mondtam el neki két ember szerelméről, amennyit az életkora megenged és képzelete felfoghat.

Aztán hazajön a férjem egy nap azzal, hogy mi lenne, ha az egyik ismerőse workshopjára- aki életmód és táplálkozási tanácsadó- elvinnénk a lányunkat. Nagy szemeket meresztve kérdezem, hogy ’ugyan milyen kurzusra vigyük el a gyereket?’, amikor is elkezdi mesélni, hogy ez egy 12-14 év közötti lányoknak szóló pár órás egyszeri foglalkozás, ahol a nemi érésről, a szexualitásról, a női egészségről és a táplálkozásról beszélgetnek.

Na a szemem ekkor méginkább kikerekedett. Nem azért mert hülyeségnek tartom a dolgot, csak egyszerűen elképzeltem, ahogy ott ül a gyerek egy jógazsámolyon és arról hallgat hosszabb(?) rövidebb(?) érthetőbb(?) számára lehet kevésbé felfogható dolgokat(?) amikről korábban nem vagy csak részlegesen hallott.

Szóval itt leesett a gépszíj és csak azon kattogott az agyam, hogy ez vajon kellhet-e nekünk?

Mert lássuk be, ez már nem egy csiribiri torna, ahol énekelünk, játszunk. Ez azért masszívan az a téma, ami kiskapukat nyit meg a világ azon része felé, ami ismeretlen. Olyan dolgokat hallhat, ami új vagy további olyan kérdéseket vet fel, amiknek megválaszolására lehet ott az idő nem is lenne elég.

És persze alapvetés, hogy a gyereket csak olyan kezébe adja szívesen a szülő, akit ismer, akiben megbízik no és persze, akiről tudjuk, hogy van a téma felvetéshez kellő érzékenysége, érti ezt a korosztályt és legfőképp tudja, hogy hogyan kell egy ilyen témát korosztályának megfelelően körbejárni.

Tolultak tovább bennem a kérdések:

ki világosíts fel a leánygyermeket? Mert, hogy én, az anyjaként, állok elébe el fogok tudni mondani neki dolgokat, de jobb, ha mellettem egy ilyen workshop-on hall másokról is, minthogy egymást edukálják a gyerekek a suliban?

Na és a mikor??

Azt hiszem, ez a legégetőbb kérdés ebben a témában!

Mikor beszélgessünk velük ezekről a dolgokról, anyukák?

Nagy kíváncsisággal várom építőjellegű válaszaitokat.

Üdvözlettel,

Orsi, egy kistini anyukája

Milyenek voltak a 2000-es évek tinédzserei?

Galáriánkból minden derengeni fog: