JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kezdj el már most spórolni: mi az az 52 hetes pénzkihívás?

spórolás,takarékosság Forrás: Getty Images
Bár néhány héttel már magunk mögött hagytuk január 1-jét és a nagy fogadalmak időszakát, még most sem késő belevágni az alábbi igazán hasznos kihívásba. Mutatjuk, hogyan spórolhatsz meg több tízezer, vagy akár százezer forintot néhány hónap alatt. Nem kell más hozzá, csak egy bankszámla és persze némi akaraterő.

Legyünk őszinték: a január a legtöbbünk számára a túlélésről szól. Miután egy életre kiköltekeztük magunkat decemberben, az új év kezdetén már annak is örülünk, ha egyáltalán időben ki tudjuk fizetni a számláinkat. Ezek után persze sokan gondolhatják, hogy ez a hónap mindenre alkalmas, csak spórolásra nem… De nem is tévedhetnének ennél nagyobbat! Az úgynevezett 52 hetes pénzkihívást kifejezetten januárban, annak is a legelején érdemes ugyanis elkezdeni és végig vinni 52 héten, tehát egy teljesen éven át. Persze tudjuk, hogy január első hetein már túl vagyunk, ez azonban nem jelenthet kifogást – vágj bele még ma!

Mi az az 52 hetes pénzkihívás?

A kihívás alapja a fokozatosság. Ahelyett, hogy egyszerre próbálnál meg egy nagyobb összeget félretenni, ez a spórolási trükk az apró lépésekben hisz. A módszer lényege, hogy 52 hétig minden egyes héten félre kell tenned egy bizonyos összeget, ám ez az összeg hétről hétre emelkedni is fog kicsit. Első lépésben választanod kell tehát egy megtakarítási összeget, amelyet a következő héten egyazon értékkel kell majd növelned. Mutatunk egy példát: ha az első héten 100 Ft-ot dugsz el magad elől, akkor a következő héten 200 Ft-ot kell majd eltenned, míg a harmadikon 300-at kell a malacperselyedbe dobni. De ha csak egy 50-essel szeretnéd kezdeni, akkor így fog kinézni: első héten 50 Ft-ot, a másodikon 100 Ft-ot, a harmadion pedig 150-et kell majd eltenned.

Mennyi pénzt tudsz így megtakarítani?

Ez gyakorlatilag csak tőled függ. A kezdő összeg rád van bízva, mindenki a saját pénztárcájához szabhatja. Indíthatod a kihívást mindössze 50 forinttal is, az év végére így is 71 550 Ft-ot fogsz félretenni, ha viszont kicsit emeled a téted, és egy 100-as lesz a kezdőtőkéd, akkor december utolsó hetén 143 100 Ft lesz a jutalmad.

Akár meg is fordíthatod!

Ha egy kis csavart szeretnél belevinni a sztoriba, kezdj el visszafele haladni! Ahelyett, hogy egy 100-asal kezdenéd, tegyél félre az első héten 5200 Ft-ot, és 100-assával számolj visszafele. A második héten már csak 5100-at kell majd hozzátenned, a harmadikon pedig egy ötezrest. Ha e szerint haladsz, akkor az 52-én héten csupán egy 100 Ft-ost fogsz eldugni magad elől. A végösszeg persze így is 143 100 Ft lesz.

Hova tedd félre?

Igazából ez is rád van bízva. Ha jobban szeretsz készpénzt használni és egyébként is évek óta porosodik már a polcodon a malacpersely, akkor nyugodtan gyűjtögethetsz abba. Ha viszont egy fokkal profibb megoldást szeretnél, akkor érdemes lehet nyitnod egy külön megtakarítási számlát.

De miért is lesz ez jó neked?

Mármint azonkívül, hogy az 52. hét végére egy jókora összeggel lehetsz majd gazdagabb? De persze a pénz nem minden… Az kihívás további előnye, hogy egyrészt pénzügyileg tudatosabbá válhatsz általa, másrészt a sikerélmény önbizalmadat is megdobja majd.

Egy kis segítség a biztos sikerhez

Bár az év első egy-két hetéről már lecsúsztunk, most még a lemaradást könnyen be lehet hozni. Vedd elő a naptárad és minden egyes hétre előre írd fel az összeget, amit félre fogsz tenni. Ha például az 5. héten állsz neki a kihívásnak és százasokkal számolunk, akkor - hogy behozd a lemaradást - gyorsan tegyél félre 1500 Ft-ot, és erre a hétre írd be, hogy elvileg 500 Ft-ot kellett volna hozzáadnod. A következő hétre pedig előre írd fel, hogy 600, utána 700 és így tovább.

Az is okos ötlet lehet, ha minden héten ugyanazon a napon növeled meg az összeget, így egy saját kis rituálét is kitalálhatsz mellé. Ha pedig félsz, hogy nem lesz elég akaraterőd a kihívás teljesítéséhez, vond be valamelyik jó barátodat is, vagy akár a párodat. Ha mindketten belevágtok, egyrészt jobban tudjátok majd egymást erősíteni, bíztatni, másrészt a kihívás lejártakor mindkettőknek lesz a számláján egy szép kis összeg, amit aztán a közös élményeitekre elkölthettek.

Az olcsó nyaralás csak tervezés kérdése: