6 szokás, amitől gyermekek boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek: van mit ellesni a skandinávoktól!

Borítókép: 6 szokás, amitől gyermekek boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek: van mit ellesni a skandinávoktól! Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
A gyermekek boldogsága, fejlődése és teljesítménye nagyban függ attól, hogy milyen az adott ország oktatási rendszere, és az iskolák minősége. Nem véletlen, hogy a skandináv országokban sikeresebbek és boldogabbak is a gyermekek, hiszen nincsenek akkora teljesítménykényszernek kitéve, és a mentális egészségükre is hatalmas hangsúlyt fektetnek az oktatásuk során. De nézzük is meg a konkrét különbségeket!

Számos kutatás bebizonyította, hogy az északi országokban élő emberek boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, mint Európa más országaiban élő népek. Ennek alapvetően rengeteg oka van, kezdve a jóléttől, a kiváló gazdasági struktúrán át az oktatásig bezárólag, amely kezdetektől alapozza meg a gyermekek élethez való hozzáállását és a későbbi sikereit, sőt a mentális egészségét is. Nem véletlen, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és sok esetben sikeresebbek is a skandináv gyermekek.

Forrás: Max Fischer/Pexels

A skandináv oktatási rendszer

A skandináv oktatási rendszer nagyon sok ponton különbözik a magyar iskolákétól. Ugyanis míg itthon a gyermekeket már egészen kis kortól stresszelik, túlterhelik és felesleges magolásra, száraz tények megtanulására kényszerítik, addig a skandináv oktatás teljesen más nézőpontból közelíti meg a kicsik képzését, ugyanis véleményük szerint sokkal fontosabb az elméleti oktatással szemben az, hogy a gyermekek valós, mindennapi életben használható tudást sajátítsanak el. Ezentúl, az adatok magolása helyett inkább az önálló gondolkodásra késztetik a diákokat. A módszer pedig minden bizonnyal beválik, ugyanis a nemzetközi felmérők élén szoktak végezni azon diákok, akik ilyen rendszerben tanultak. Ezentúl hatalmas hangsúlyt fektetnek a gyermekek mentális jóllétérére és fizikai egészségére is.

Az alábbiakban egy cikkből szemezgettünk, amelyben egy Londonból Dániába költöző hölgy mesél arról, hogy az ő kultúrájukhoz képest mennyi változást tapasztalt az oktatási rendszerben. Eláruljuk, a magyar oktatáshoz képest még radikálisabb változás figyelhető meg!

Nézzük is a konkrét különbségeket!