JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Programajánló: Egy mesés délután a közös meseolvasás jegyében

Borítókép: Programajánló: Egy mesés délután a közös meseolvasás jegyében
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy meseprojekt... Az „Egyszer volt egy meseprojekt" célja, hogy újra népszerűvé, szerethetővé tegye a közös meseolvasást mind a szülők, mind pedig a gyermekek számára.

Mára már általánossá vált, hogy egy kisgyermek születésének első évében kapcsolatba kerül a multimediális tartalmakkal, legyen szó a napjainkban már „tradicionálisnak” mondható televízióról vagy az internetes videókról. Valóban könnyebb lehet a szülőknek, hiszen a gyerekeket hosszan lekötik az ilyen tartalmak, mivel rengeteg inger éri őket. Sokszor azonban megfeledkezünk arról, hogy milyen jó is volt gyerekkorunkban egy-egy közös esti mese elalvás előtt.

A projekt elkötelezett célkitűzésé, hogy újra divatba hozza a meseolvasást, kiemelve annak pozitív hatásait mind a gyermekre, mind pedig a gyerek-szülő kapcsolatra. A projekt megalkotói, Csoba Emese, Csüri Fanni Noa, Kovács Réka, Molnár Dániel és Tarcsi Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói hisznek benne, hogy a digitalizált világban is van helye, mégpedig igen fontos helye a nyomtatott mesekönyveknek, valamint a mesék olvasásának a ma már bármikor, könnyen elérhető mesefilmek és különböző animációk mellett.

Az idén ősszel zajló projekt kommunikációja elősorban a közösségi média felületeken zajlik. A platformokon informatív, edukációs, de egyben szórakoztató tartalmak kerülnek közzétételre, például könyvajánlók, szakmai cikkek, illetve egyéb, hasonló témával foglalkozó oldalak.

November 12-én, 15 és 17 óra között érkezik el a meseprojekt a tetőpontjához, amikor a PannKa Part Közösségi Térben, Velük együttműködve megrendezésre kerül egy „Mesés délután”!

Erre a pár órás foglalkozásra 4-10 éves gyerekeket, szüleiket, nagyszüleiket, illetve pedagógusokat várnak a szervezők. Amíg a felnőtteknek Tokár Tamás műsorvezetésével szakemberek: Parrag Katinka gyógypedagógus, Hacsi Panni és Kovács-Kósa Tímea meseterápiás szakemberek és Dr. Vass Dorottea olvasáskutató tart előadást, addig a kisebbekkel szakképzett pedagógusok, óvónők és konduktorok foglalkoznak. Számukra színezőkkel, építőkockákkal, kártyákkal, élő meseolvasással, mesemondással és különböző ajándékokkal készülnek az eseményre.

„Bízunk benne, hogy az esemény híre és a projekt üzenete minél messzebbre eljut és képesek leszünk pár gyermek és szülő kezébe meséskönyvet csempészni.” – Kovács Réka, szervező.

Íme pár érdekesség az olvasás pozitív egészségügyi hatásairől: