Borítókép: Pozitív nevelés: mit jelent pontosan, hogyan csináljuk és mik az előnyei, hatásai? Forrás: GYL1905_hirlevel_005

Pozitív nevelés: mit jelent pontosan, hogyan csináljuk és mik az előnyei, hatásai?

Egy 2015-ös felmérés szerint a népesség 89,6 százaléka, vagyis a populáció jelentősebb hányada élete egy bizonyos pontján szülővé válik. Többségünk nem elégszik meg ennyivel: nagyszerű szülővé szeretnénk válni. Mi még sokat hallottuk a saját szüleinktől, hogy „mert én azt mondtam” vagy „mert én vagyok az anyád/apád”, és engedelmeskedtünk, nehogy bekövetkezzen a kilátásba helyezett büntetés. Csakhogy nem ezt akarjuk továbbadni. De akkor pontosan milyen mintát is szeretnénk követni?

A Gyereklélek Magazin cikke.

Többet ér, mint a biztos anyagi háttér

Egy hét éven átívelő kutatásban a szakemberek a támogató, proaktív tanítást, a rávezető fegyelmezést és a pozitív részvételt magába foglaló nevelés hatásait vizsgálták óvodáskorú gyerekeknél. Arra jutottak, hogy a támogató szülői kapcsolatok nemcsak a későbbi iskolai években vezettek jobb alkalmazkodóképességhez és kevesebb viselkedési problémához, de enyhítették az olyan családi kockázati tényezőket is, mint például a gazdasági hátrányok, a családi stressz vagy az egyedülálló szülői szerep.

Pozitív szülői minőségek

 1. iránymutatás
 2. tanítás
 3. gondoskodás
 4. megerősítés
 5. érzékenység a gyerek igényeire
 6. következetesség
 7. erőszakmentesség
 8. párbeszédkészség
 9. érzelmi biztonság és melegség
 10. feltétel nélküli szeretet
 11. a gyerek fejlődési szakaszainak tiszteletben tartása
 12. empátia
 13. a gyerek érdekeinek képviselete

És hogy miben lehet engedni és miben nem? Nézd meg a galériánkat!