Popsiápoló kisokos - nem csak kezdőknek! Mit, mikor, hogyan, hányszor (ne) csináljunk?

Borítókép: Popsiápoló kisokos - nem csak kezdőknek! Mit, mikor, hogyan, hányszor (ne) csináljunk? Forrás: Getty Images
A baba érkezését követően a pelenkázás egy központi kérdés és sok újdonsült szülő aggódva gondol erre a feladatra. Hamar nagy gyakorlatot szereznek benne azonban a szülők, hiszen sok-sok pelenkacserére van szükség, főként a kezdeti időszakban. - Dr. Halász Dóra szakgyógyszerész cikke

Az érzékeny babapopsi állandó meleg, párás, nedves környezetben van a pelenkának köszönhetően. Ezek a körülmények kedveznek bizonyos mikroorganizmusok elszaporodásának, a felázott bőr pedig érzékeny, könnyen sérül.

A langyos vizes lemosás a legjobb megoldás a pelenka alatti terület tisztítására. Otthoni körülmények között ez könnyen megoldható, vannak azonban olyan élethelyzetek – például utazás alkalmával - amikor nincs erre lehetőség. Ilyenkor jó megoldás a popsitörlő. Ebből érdemes inkább olyat választani, ami természetes összetevőket tartalmaz, alkohol-, mesterséges illatanyag- és tartósítószermentes. Már olyan törlőkendők is elérhetők, melyek nagyrészt vizet tartalmaznak.

Napi 2-3-szor vagy akár minden pelenkázás alkalmával használhatsz popsikrémet. Fontos, hogy olyan popsikrémet válassz, ami természetesen véd és ápol! Véd, tehát megtalálható benne olyan összetevő, ami képes elzárni a baba bőrét a pelenkatartalomtól. Bőrnyugtató, erősíti a bőr védőrétegét. Regenerál, tehát összetevői között szerepelnek gyulladáscsökkentő, hámosító hatású anyagok.

Gondos és rendszeres ápolással elkerülhető az irritációk kialakulása, vannak azonban olyan helyzetek, mint például a fogzás, betegségek vagy egy új étel bevezetése, ami kipirosodást okozhat.

Fontos, hogy vedd észre és reagálj irritáció esetén, de nem tanácsos erős hatású, akár gyógyszeres krémekhez nyúlni azonnal. A vékony, áteresztő bababőrön keresztül könnyen és jól felszívódnak anyagok, különösen igaz ez a végbél tájékára. Szükségtelen a cél gyors elérése miatt szintetikus, hatóanyagos termék azonnali bevonása. Inkább alkalmazd a következő praktikákat:

  • Pelenkázások alkalmával langyos vízzel, esetleg gyengéden tisztító natúr fürdetővel mosd le a területet popsitörlő helyett!
  • Alaposan töröld szárazra puha törölközővel, különös figyelmet fordítva a hajlatokra!
  • Cserélj sűrűbben pelenkát és hagyd szabadon szellőzni babád bőrét, ameddig csak lehet!
  • Használj olyan popsikrémet, ami természetesen véd és ápol

és figyeld az elváltozást, használj előbb természetes, gyógynövényes ápoló krémet az irritáció kezelésére, és persze ha nem javul néhány napon belül vagy rosszabbra fordul a helyzet, akkor fordulj szakemberhez!

Érdemes figyelmet fordítani a pelenka kiválasztására is, mert egy rosszul megválasztott pelenka is lehet irritáció forrása.

A szerzőről

Dr. Halász Dóra vagyok, 2008-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. 2011-ben Farmakológia szakvizsgát szereztem szintén a Semmelweis Egyetemen. 13 éve dolgozok gyógyszerészként közforgalmú gyógyszertárban gyakorolva hivatásom, segítve az embereket gyógyulásukban.

Az anyaság és kisfiam születése adta meg a lendületet a SHEDO natúrkozmetikai márka 2020-as megalapításához. Férjemmel közösen második gyermekünkként neveljük, és építjük a márkát.

A SHEDO natúrkozmetikumok megbízható, optimális összetételek babák, gyerekek és érzékeny bőrű felnőttek igényeire szabva. Hatékony, biztonságos formulák kiváló minőségű, bio minősített, növényi alapanyagokból.

A fenntarthatóság, a magas minőség kiemelkedően fontos számukra. Szeretnénk támogatni az embereket abban, hogy gyermekeik és saját maguk számára a lehető leggondosabb ápolást tudják biztosítani a természet és az illóolajok erejével. Célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a természetes, natúrkozmetikumokkal történő bőrápolás fontosságára.

Hol érheted el a szerzőt?

Weboldalamon és közösségi oldalaimon (Facebookon és Instagramon) további hasznos információkat találsz.

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor várom üzeneted Instagramon vagy emailben: shedoinfo@gmail.com