Partizni akar a kamasz gyereked a járvány idején? Segítünk átgondolni, hogyan beszélj a fejével: 8 tipp

koronavírus,parti,tinédzser, Forrás: Getty Images
A legfontosabb, hogy a bulizni vágyó kölyök nem „rossz”, hanem teljesen jogos és korának megfelelő igényeket közvetít. Ezért a szülőnek elsősorban empátiát kell tanúsítania.

Szürreális időket élünk, és sok szülő egyszerűen bűntudattal figyeli, hogy a gyerekei min mennek keresztül. Maszkban rohangálni az iskolai folyosón, mellőzni a különórákat, otthon maradni, míg a többiek buliznak… Pedig a koronavírus-járványt nem közvetlenül az ember okozta. Az ellenség láthatatlan, nem hibáztathatjuk magunkat. Viszont mindannyiunknak együtt kell élnünk a következményekkel, a gyerekeinknek is. Ez sokszor felnőtthöz illő komolyságot igényel, ami sok gyereknek egyszerűen nincs, és nem is várható el tőlük.

Ezekben a napokban bizonyára rengeteg háztartás veszekedéstől hangos. A tizenéves gyerekek találkozni szeretnének egymással, lehetőleg nagy társaságban, a covid-tudatos szülők pedig nem szívesen engedik el őket. Nézzük, hogyan vészelheted át ezeket a konfliktushelyzeteket szülőként, hogy a kimenetel is biztonságos legyen:

1. Gondold végig, mit szeretnél hallani a helyében. Ha a te tinédzserkorodban következett volna be egy ilyen világjárvány, és te éppen a legjobb barátnőd 17. születésnapi buliját szerveznéd, milyen kommunikációt kapnál szívesen a szüleidtől? A magam részéről, ha belegondolok, azt szeretném ebben a helyzetben, hogy észrevegyék, milyen ramatyul érzem magam. Most vagyok tizenéves, és ezt az egyedülálló lehetőséget most el kell puskáznom, hogy megkíméljem a nagyszüleimet. És ezt kell tennem akkor is, ha a barátnőim nem tesznek így és ha az ő szüleik megengedőbbek az enyémeknél.

2. Ne óvd meg az információktól. Magyarázd el a tudományos alapállás összes rendelkezésedre álló részletét a járványról. Biztosítsd számára a leghitelesebb információforrásokat. Legyen tisztában azzal, mitől terjed a vírus és hogy a tünetmentes fertőzöttek is veszélyt jelenthetnek a környezetükre nézve. Legyenek ismeretei arról, hogy működik a szociális távolságtartás elve és miért hatékony, ha mindenki kiveszi a részét.

3. Ha nem hallgat rád, kérj meg valakit, akire nagyobb valószínűséggel hallgat, hogy magyarázza el neki. Biztosan van ilyen felnőtt a környezetében, ha más nem, legalább a háziorvosa.

4. Ismerd el, hogy az egész helyzet mentálisan megviselheti őt, ahogy téged és a környezetetekben élőket is. Beszéljetek arról, hogyan lehet kezelni ezt a problémát. Terápia? Zoom-partyk? Kirándulások a barátokkal? Nincs tökéletes megoldás, de van megoldás.

5. Járj elöl a jó példával: te se menj közösségbe, ha nem muszáj.

6. Helyezd kilátásba, hogy beszélsz a barátok szüleivel és teszel róla, hogy mindenki ugyanazon az oldalon legyen. Igazából ez lenne a legjobb megoldás: ha a felelős szülők egymással összefogva egyeztetik az együtt töltött idő szabályait. Ezzel a megoldással az a probléma, hogy a legtöbb tizenéves kikéri magának, ha a szülő a feje fölött egyeztet. Ezt a legsúlyosabb határátlépésnek értékelik. A legjobb kompromisszum talán az, ha felnőttként tekintesz a gyerekedre, hiszen egyforma a felelősségetek. Találjátok ki együtt (vagy találja ki ő a barátaival), hogy mi az a szabályrendszer, ami mindenki számára megnyugtató.

Ilyen szabályok lehetnek például, hogy bulizzanak kettesével-hármasával, vagy hogy ha meglátogatják egymást, akkor mindenki viseljen maszkot.

7. Ha a tinédzser gyermeked mindezek ellenére nem méri fel a helyzet jelentőségét: ne hibáztasd. Sok felnőtt sem méri fel. Egyszerűen azzal érvelnek, hogy na és ha elkapják, maximum enyhe megfázásra hasonlító tünetekkel átvészelik az egészet és legalább túl lesznek rajta. Ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek sokszor a legveszélyesebbek. Az, hogy nem minden szempontot gondolnak át, amikor túl erős kísértés formájában jelentkezik a halloween parti ígérete, normális dolog és nem érdemes gyenge felfogóképességet sejteni a háttérben.

8. Ne engedj. Ha mégis elmegy bulizni maszk nélkül, határozottan tedd helyre a dolgokat. Te vagy a szülő, ez a dolgod.

A legkínosabb dolog, amit a szüleim műveltek velem: