JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A pandák mégiscsak szaporodnak fogságban, feltéve, hogy néptelen az állatkert

panda,párzás Forrás: Getty Images / A képen Ying Ying és Le Le, a két hongkongi panda látható még 2007-ben
A hongkongi állatkert két óriáspandája sikeresen párzott hétfőn; egyes elemzések ezt annak tudják be, hogy az állatkert több mint két hónapja nem látogatható a koronavírus-járvány miatt.

Két óriáspanda sikeresen párzott hétfőn; ez volt az első eset, amikor létrejött a nász az elmúlt 10 évben, amióta együtt élnek a hongkongi állatkertben.

A Hong Kong városában található Ocean Park szóvivői bejelentették, hogy Ying Ying (a nőstény) és Le Le (a hím) végre egymásra találtak helyi idő szerint reggel 9 óra tájt. A pandák március végén léptek be a párzást elősegítő hormonciklusukba.

Mint közismert, az óriáspandák nem túl sikeresek a párzás terén, legalábbis fogságban nem. Ez a páros 2007-ben érkezett Hongkongba és 2010 óta próbálkoznak természetes úton a párzással. Az állatkert zoológiai és állatállomány-megőrzési igazgatója, Michael Boos azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos eredmény a hétfői siker, mivel természetes úton nagyobb a fogantatás esélye, mint mesterséges megtermékenyítéssel. Egyes vélekedések szerint a frigyhez az is hozzájárulhatott, hogy több mint két hónapja zárva tart a hongkongi állatkert a koronavírus-járvány miatt.

Az állatkerti állatorvosok az elmúlt hetekben intenzíven monitorozták a két pandát, és ezután is így tesznek, annak reményében, hogy Ying Ying esetleg vemhes lett. A terhesség első jeleit (hormoningadozás, viselkedésbeli változások) június vége felé lehet megállapítani, bár álterhességről is szó lehet az igazgató szerint.