Olyat tett az egyik szülőtársam az óvodában a “beteg” gyerekek ellen, ami kiütötte a biztosítékot

Borítókép: Olyat tett az egyik szülőtársam az óvodában a “beteg” gyerekek ellen, ami kiütötte a biztosítékot Forrás: StockSnap
Azt hittem, ha kinövünk abból a korból, hogy a gyerekem babakocsis, anyatejes; már nem jöhet olya téma ami kettészedi az anyatársadalmat. Hát tévedtem. Méghozzá jó nagyot. Az óvodáskorban megfigyelhető "beteg-e a gyerek, akinek átlátszó takony folyik az orrából" kettő, még nagyobb csoportra osztja a szülőket. Ami csak az egyik része a történetnek, de a másik, hogy egyes szülőket ez mikre késztet.

Szerintem nem egyedülálló dolog az, hogy ősszel, a hideg beköszöntével folyik az emberek orra. Pláne az óvodásoknak, akik az elmúlt 2-3 évben alig, vagy egyáltalán nem találkoztak egyás baktériumaival a maszkolás és az orrfolyásra vonatkozó zéró tolerancia miatt. Nyilván a hátunk mögött levő, kérdőjelekkel teli járványos időszak valamilyen szinten mindenkiből kihozta a hipochondert és teljesen máshogy ültettük ezeket az érzéseket, tudásokat át a gyerekünkbe, mégis úgy érzem, ami a mi óvodánkban előfordult az - remélem- egy egyedülálló eset, amivel személy szerint én egyáltalán nem értek egyet.

Történt ugyanis, hogy egyik nap az óvodai csoportunk szülői zárt csoportjában az egyik szülőtársam kitett egy posztot, melyben azt ecsetelte hosszasan, hogy a kisfia nem szeretne oviba menni, mert sok a beteg gyerek. És ezt ő úgy oldotta meg, hogy vett a csoportnak egy adag gyerek szájmaszkot és megkérte az óvónőket, hogy a beteg gyerekekre adják rá. Természetesen - mivel a szülőtársak nagy része konfliktuskerülő - nyíltan senki nem reagált erre a posztra, szóval kénytelen voltam magamra vállalni azt a szerepet, hogy leírom neki, miért nem helyes eljárás mód ez kicsi gyerekek esetében.

Az az igazság, hogy személyes cicaharcokba én se szerettem volna belemenni, de van az óvodának egy házirendje, amit átolvasva hamar kiderült számomra az, hogy az óvónők meddig nyújtozkodhatnak abban, hogy egy betegnek ítélt gyerekkel mit tehetnek meg. Érdemes ilyenkor áttanulmányozni a házirendet, mert abban minden le van írva feketén-fehéren, így a mi esetünkben is kiderült, hogy a kedves szülőtárs nem hozhatja az óvónőket ilyen helyzetbe, hogy maszkot adjanak a gyerekekre. Mivel még nem tanköteles, 6 évnél kisebb gyerekekről beszélünk így nem kötelezhetik rá őket, pláne nem szülői beleegyezés nélkül, hogy maszkot viseljenek. Nem kívánok további orvosi részletezésbe belemenni, hogy milyen hatással van egy kisgyermekre az egész napos maszkviselet, de a magam részéről biztosan nem egyeznék bele abba, hogy maszkban legyenek a gyerekek csupán azért, mert folyik az orruk.

Teljesen természetes folyamatnak tartom azt, hogy hidegben folyik az orr, de nagy különbség van valóban lázas beteg gyerek és "orrcsöpögő" gyerek között. Azonkívül a gyermekorvosunk már többször engedte közösségbe a gyerekeket úgy, hogy nem fertőznek, de hozzátette, hogy számos megbetegedés már azelőtt fertőz, hogy tünete lenne. Így továbbra is kiállok amellett, hogy a lázas beteg, kedvtelen, gyógyszerezett gyerek nem való közösségbe, de az orrfolyás nem számít megbetegedésnek.

Készülni mindig lehet a vírusos időszakra, nézd meg melyik vitamin segít a legtöbbet!