Borítókép: Okosabb, kreatívabb, önállóbb gyereket nevelnél? Hagyd őt unatkozni és figyeld a változást! Forrás: Getty Images

Okosabb, kreatívabb, önállóbb gyereket nevelnél? Hagyd őt unatkozni és figyeld a változást!

Akármennyi játékot vehetsz a gyereknek, mindig gyorsan rájuk un.

Ez a cikk a Famiily.hu-n jelent meg korábban.

Így hát anyának jut a főállású animátor szerepe, vagyis nem takarítasz, nem főzöl, nem telefonálsz, nem csinálhatsz semmi mást a vonatozáson, babázáson, legózáson, rajzolgatáson kívül.

Fárasztó, ugye?

Jó hírünk van: felmentheted magad a feladat (egy része) alól! Soroljuk, mennyi pozitívuma van annak, ha hagyod a gyereket unatkozni, ő pedig megtanulja feltalálni magát. Éljen tehát az unatkozás!

Az unatkozás fejlesztően hat:

  • a kreativitásra – előbb-utóbb ráfanyalodik a gyerek, hogy maga találjon ki játékokat, hogy tárgyakat, eszközöket vonjon be ezekbe, és mivel övé a dicsőség, hogy ilyen ügyesen alkotott, szívesen előveszi a self made játékokat újra- és újra.
  • az önálló cselekedetekre – megtanulja nélküled is jól érezni magát, ráérez a kezdeményezés, önálló cselekvés ízére
  • a problémamegoldó készségre – hogyan kössön erős csomót a kötélre, hogyan rámolja be egy nagyobb doboz tartalmát egy kisebbe?…
  • a szociális kompetenciákra : éntudatosság - legjobban legozni szeret (önismeret), abban a legügyesebb (önértékelés) és egyedül is képes belőle várat építeni (önbizalom), önszabályozás - alkalmazkodás másokhoz (anyának telefonálnia kell, addig nem zavarom, egyedül játszom), motiváció – nekiállok egyedül kirakni az 50 darabos puzzle-t (kezdeményezőkészség), mert sikerülni fog egyedül is kirakni (optimizmus)

Hogyan készítsd elő a terepet?

Először csak az önálló játékra vezesd rá. Mutasd meg neki a szóba jöhető eszközöket, játékokat, és kezdetben csak pár percig hagyd ezekkel magára, 5 percig, maximum 10-ig („mindjárt jövők én is, csak kiteregetek a mosógépből”). Ezt már egy 15-16 hónapos gyerekkel is megpróbálhatod, de egyéniség függő az időtartam, a nagyon izgága babák kezdetben csak 2-3 percig bírják. Lesznek anyásabb időszakok, például 5-7 hónapos korban, mikor jobban döcög majd a dolog.

Tartsd be a fokozatosság elvét. Ahogy egyre jobban megszokja a gyerek, hogy néhány percet egyedül is eltölthet, vagy veled egy helyiségben, de önállóan játszva, növelheted az időtartamot.

Maradj a közelben. Kezdetben még ne hagyd magára a gyereket, lásson téged, hogy elkerüljétek a szeparációs pánikot. Tovább ellesz egyedül, ha tudja, látja, hogy pár lépésre vagy tőle.

Ne hozd zavarba a választékkal. Sosem egy nagy kupac játék közepén hagyd magára, mert amikor nehezen dönt, végül inkább utánad fog vágyakozni, hogy utat mutass a káoszban. Jobb, ha együtt kiválasztjátok, mivel játszana szívesen.

Hogyan érd el, hogy unatkozzon?

Ne töltsd meg minden napját programmal. Nem kell minden délutánra különórát vagy edzést betenni neki. Legyenek olyan napjai, délutánjai, amikor nincs semmi dolga, amikor sehova nem kell rohannia, semmit nem kell csinálnia.

Vezesd be a kütyü mentes időszakot. Legyen minden nap fixen egy bizonyos időszak, amikor nincs se tévézés, se számítógépezés, se tablet, se telefon.

Ne szórakoztasd. Lehet már te is megszoktad, hogy állandóan ott ülsz a játékkupac közepén és irányítod a játékot. Itt az ideje, hogy felállj és elintézd a saját dolgaidat. Persze közöld a gyerekkel, hogy most el kell intézned valamit, játsszon picit egyedül, de természetesen itt leszel a közelben.

Ha eleinte nyavalygással is indul az unatkozás - ahogy írtuk korábban: a fokozatosság elvét betartva - ne add fel, mert hamarosan átcsap az unatkozás kreatív, önálló játékba.

Galériánkban fiatal nők mondják el, miért nem vállalnak gyermeket.