JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

7 dolog, amit azért csinálsz, mert nárcisztikus szülő gyermeke vagy

Borítókép: 7 dolog, amit azért csinálsz, mert nárcisztikus szülő gyermeke vagy Forrás: Unsplash/ Kyle Broad
Talán még te magad is meg fogsz lepődni azon, mennyire rossz hatással volt rád a toxikus, nárcisztikus szülőd.

Az utóbbi időben nagyon elterjedt a nárcisztikus kifejezés, szinte már bárkire rámondják, mint szitokszót, ami bizony nagyon rossz irányba mutat, hiszen ezt a személyiségzavart csak szakember tudja megállapítani. Ugyanakkor a nárcisztikus személyiségzavarral élők valóban nagy kárt okozhatnak másokban, különösen a saját gyermekeikben.

Mi az a nárcisztikus személyiségzavar?

Egy létező mentális rendellenesség, amely az adott személy önmaga iránt érzett erőteljes szégyenérzetéből és elégedetlenségéből táplálkozik. Általában felnőttként azokból lesznek nárcisztikusok, akik gyerekként súlyos lelki sérülést szenvednek, ami gátolja az egészséges énkép kialakulását. Azt éreztették velük, soha nem elég jók, teljesen alkalmatlanok.

Felnőttként, szülőként a nárcisztikus személy állandóan dühös, a minimális tiszteletlenséget sem tudja elviselni, felsőbbrendű lények és extra tehetségesnek tartja magát, ezért őszintén hiszi, az ő szeretetét nem érdemli meg akárki, ezért tenni kell. Nagyon vágynak az elismerésre, a hírnévre és a népszerűségre. Mindenki csak addig fontos a számukra, míg hasznosnak tartják. Csoda, hogy a gyerekeik felnőttként nem lesznek képesek egészségesen működni?

Nézd meg galériánkban, mik azok a dolgok, amik különösen jellemzőek azokra, akik nárcisztikus személyiségzavarral küzdő szülő mellett nőttek fel!