Mire kell figyelni a koraszülött babák ápolása során?

Borítókép: Mire kell figyelni a koraszülött babák ápolása során? Forrás: Getty Images
Minden évben körülbelül 8000 baba érkezik koraszülöttként a világra Magyarországon, vagyis körülbelül minden 11. csecsemő születik idő előtt. Rendkívül érzékenyek a külvilágra, így minden apró érintés fontos számukra.

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a baba a 37. terhességi hét előtt születik meg. Korai érkezése szakszerű orvosi hátteret és gondoskodó, hozzáértő kórházi ellátást igényel az első időszakban. Születése után a korababák, rendszerint inkubárotba kerülnek és egészségi állapotuknak megfelelő terápiás kezelést kapnak. Persze ez a friss szülőknek lelkileg nehéz időszak, hisz pici babájuk már születésüktől kezdve számos orvos, ápoló szakértelmére szorul és aggodalmukat az érzékelő tappancsok, a csövek látványa -melyek a pici életét és fejlődését segítik- nem igazán tudják csillapítani.

A nehézségek feldolgozás mellett viszont a szülők számos babaápolási tanácsot is kapnak a kórházban töltött időszak alatt, melyek a hazérkezést és az otthoni életet hivatottak biztonságossá és kényelmessé tenni.

Lássuk, mik a legfontosabb tennivalók a koraszülött babák ápolása terén.

Forrás: Pampers

A megfelelő hőmérséklet

A koraszülött babák hőháztartása kezdetben éretlenebb, hőmérsékletük ingadozhat, könnyebben lehűlhetnek és túlmelegedhetnek. A kórházban használt inkubátor abban segít, hogy az optimális hőmérséklet és páratartalom bizosítva legyen a baba számára. Ahogy érik a baba, úgy a belső hőmérséklet szabályozó rendszere is kialakul, így idővel kikerül az inkubátorból. Ám a kórház elhagyasa után is biztosítani kell az optimális 22 Celzius fok körüli hőmérsékletet. Figyelni kell arra, hogy ne melegedjen túl vagy épp hüljön le a baba testhője. Komfortjának és egészségének megtartásához ez elengedhetetlen.

Fertőtlenítés, sterilizálás az ápolás egyik fontos feladata

Egy koraszülött baba immunrendszere rendkívül törékeny az első időszakban. A kórházban komoly szabályok betartása mellett veheti magához kisbabáját az anya, persze ha a kicsi kondíciója ezt megengedi. Fertőtleníteni kell a kezét, és csak steril felülettel érintkezhet a baba, így igyekeznek kiiktatni a fertőzés veszélyét. Egy ilyen közeg elhagyása után mi a teendő otthon? Folytatni kell a sterilizálást! A cumit, a cumisüveget, de még a fejéshez használt eszközöket is hasznos sterilizálni az első otthon töltött hónapokban, mindeképp.

Az anyatej, ami kincset ér

Minden kisbaba legfőbb tápláléka az anyatej, mely megléte egy koraszülött kisbaba fejlődésének egyik kulcsa is lehet. Érdekesség, hogy a koránszületett babáknak életet adó anyák teje több zsírt, fehérjét, ásványi- és immunanyagot tartalmaz, kevesebb benne a laktóz, így könnyebben is emészthető, mint az időre született babák anyukájáé. Ez az összetételbeni különbség kincsnek számít a kevés súlyú babák esetében. Persze sok babánál, állapotuk miatt nehezebben vagy később indul el a direkt anyatejes táplálás, de a rendszeres fejéssel és cumisüvegből táplálással, majd a szoptatással csodás fejlődést lehet elérni.

Forrás: Pampers

Kis méretre igazítva

Csak az tudja, mekkora és milyen érzékeny egy koraszülött baba, aki sajátjának mondhat egyet vagy épp koraszülött osztályon dolgozik. Olyan picikék is lehetnek ők születésük után, hogy öltöztetésük illetve pelenkázásuk igazi kihívás elé állítja a szülőket és az ápolókat. Ám a Pampers nem feledkezik meg az egészen kicsikről sem. Készítenek számukra is pelenkát, mégpedig prémium puhaságban! Az extrán érzékeny bababőrt könnyen irritálhatja a pelenka, ám a Pampers koraszülött pelenkái gyengéd érintéssel látják el ugyanazt a védelmet, melyeket a méretben felfutó többi terméküknél is megtalálhatnak a szülők. Az anyuka vagy apuka érintésén túl minden más gondoskodás is számít, így nem mindegy, hogy milyen pelenkát hordanak a kicsik.

Az érzékeny bőr védelméhez sok-sok puha érintés kell

Aki koraszülöttként jön a világra, annak a bőre sem készült fel még teljesen az anya védelmező pocakján kívüli világra. Akár 2-szer vékonyabb is lehet a korababák bőre, mint az időre született babáéké, ezért rendkívül érzékenyek. Fontos, hogy az érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos bőr-a speciális kórházi ápolás után- otthon is kellő gondoskodásban részesüljön. Az előbb említett, jól megválasztott pelenka nélkülözhetetlen, ám emellett fontos még, hogy a bőr ápolása is extra gondoskodást kapjon. Tisztántartása, majd krémezése mindig olyan módon és termékekkel történjen, melyeket a szakorvossal a szülők korábban leegyeztettek.

A Pampers minden, 2021 október 18. és november 21. között Rossmann-ba vásárolt Pampers pelenkacsomag után egy koraszülött pelenkát adományoz a koraszülött-ellátással foglalkozó magyar kórházaknak, a Rossmann pedig összesen 3 millió Ft értékű termékadománnyal támogatja a Koraszülöttekért Országos Egyesületet.

Bővebben a Pampers pelenkákról itt tájékozódhatsz!

Galériánkban híres szülők és koraszülött gyermekeik történetét olvashatjátok: