Képzelt riport egy töriérettségiről – milyen kérdések lesznek a vírusról 30 év múlva?

Borítókép: Képzelt riport egy töriérettségiről – milyen kérdések lesznek a vírusról 30 év múlva? Forrás: Pixabay/Mote Oo Education
Milyen lesz a töriérettségi harminc év múlva? És miket kérdeznek majd a nemrég lecsengett koronavírus-járványról? Elképzeltük a gyerekekkel.

Nevetgélünk a tizenegyedikes drámásokkal. Élénk, kedves társaság, mindössze kilencen vannak, a hangulat oldott és jóval egyenrangúbb, mint amikor egy harminc fős osztállyal állok szemben. Mi másról beszélgethetnénk a nyitás utáni első találkozáskor, mint az elmúltegyévről? A gyerekek elpanaszolják a bezártság okozta toxikus klímát, az állandó bizonytalanság- és kiszolgáltatottságérzést, a környezetükben történt megrázó eseteket. Sakkfigurának érzik magukat, akikkel a világ elfelejtette a szabályokat ismertetni, s mivel felnőttként hasonlóak a tapasztalatok, a tanár ezúttal úgy dönt, nem okoskodik, maximum mindentudóan bólogat.

Aztán váratlanul vidámabb irányt vesz a beszélgetés. Nem is tudom, ki, talán Ferenc, a punk tanítványom veti fel, azért vicces, hogy ez az éra néhány évtizeddel később szerepel a tankönyvekben, és „rólunk tanulnak majd a töriórákon”. Sőt, az érettségiben is lesznek ilyen feladatok, fokozzák tovább az osztálytársai. A nagyszüleinknek világháborúk jutottak, a szüleinknek legalább egy hidegháború, nekünk ez a nyamvadt víruska. És ettől fogva nincs megállás, az ötletelés olyan magas fokozaton kezd pörögni, mintha egy szituációs vígjáték teamje gyűlt volna össze a teremben megtervezni a legújabb epizódot.

A csoport és jómagam tizenöt perc alatt összedobtuk a jövő történelem érettségijének koronavírus-anyagát. Bízzunk benne, hogy harminc év múlva az érettségi már nem úgy fest, mint ahogy mi most elképzeltük (ideális esetben nem is létezik), de ha marad az oktatásügy zászlajára tűzött „hagyományőrzés”, ne legyenek illúzióink hosszú távon se.

De ne engedjünk a rosszkedv csábításának. Íme a jövő koronavírus-feladatlapja húsz plusz két kérdéssel a 11. e osztály drámatagozatos felének stábjától: Annától, Ákostól, Barbitól, Bogitól, Dávidtól, Ferenctől, Orsitól, Vincétől és Vivitől. És tőlem.

Idézze fel a 2020-2021-es Covid19-járványról szerzett ismereteit, majd válaszoljon a kérdésekre!

1. Melyik állattól indult ki a járvány?

a) cica b) mormota c) denevér d) pisztráng

2. Jellemezze a különböző hullámokat! Miben különbözött egymástól az első és a harmadik Magyarországon? Elemzésében gondosan térjen ki az esetszámokra!

3. Nézze meg a fényképet, és azonosítsa rajta az operatív törzs tagjait!

4. Kitől származik az elhíresült „nyunyóka” kifejezés?

5. Hányszor állították a kormány tagjai azt, hogy vissza lehet térni az iskolákba? Karikázza be a helyes választ!

a) egyszer b) ötször c) megszámlálhatatlanul sokszor

6. Pontosan hány hónapig tartott a karantén? Volt-e közben enyhítés, vagy folyamatosan tartott?

7. Soroljon fel minimum három ismert vírustagadót!

8. Válassza ki a kedvenc összeesküvés-elméletét, és írjon róla elemző esszét!

9. Jellemezze a brit mutánst! Miben különbözött a „hagyományos” koronavírustól?

10. Nézze meg a képeken látható maszkokat, és azonosítsa őket (például: sebészi maszk, FFP2 maszk, stb.)!

11. Sorolja fel a 2021-es nyitás lépcsőfokait! Hány millió oltottól lehetett állatkertbe, moziba, színházba és fürdőbe menni? Mikortól lehetett lagzikat tartani?

12. Válassza ki a kakukktojást! Kiket oltottak be soron kívül az alábbi csoportok közül?

tanárok b) papok c) cirkuszművészek

13. Védettségi igazolvány: mely országokban fogadták el? Melyik államok utasították vissza?

14. A korabeli hit szerint melyik vakcina milyen rendellenességekkel jár? Példa: az Astra Zeneca meddőséget okoz. Folytassa a sort!

15. Ha ön is érintett lett volna a járványban, melyik vakcinát választja? Fejtse ki a véleményét 3-5, egymástól jól elkülöníthető érvvel!

16. A koronavírus-járvány alatt is köttettek híres frigyek! Ön szerint igaz-e vagy hamis, hogy Mészáros Lőrinc, hazánk miniszterelnöke ebben az időszakban vette feleségül a First Lady-t, Várkonyi Andreát?

a) igaz b) hamis

17. Definiálja a hitelmoratórium fogalmát! Hányan éltek vele a 2020-2021-es évben? Hozzávetőleg hány háztartás vált fizetésképtelenné a moratórium lejárta után?

18. Sorolja fel a 2020-as év Oscar-díjas filmjeit (amiket abban az évben senki se látott, mivel nem voltak mozik)!

19. Idézet egy korabeli kommentből: „Végre a semmittevő zenészek is elhúznak dolgozni!” Mire utal a kijelentés? Ön egyetért vele, vagy nem? Fejtse ki véleményét!

20. Sorolja fel a legtipikusabb karanténprogramokat! Például: streamszínház, HBO- vagy Netflix bámulása, Tiktokon lógás stb.

Bónusz: kreatív feladatok

21. Mit gondol, hogyan érezhette magát egy korabeli átlagember 2020-21-ben? Írjon elképzelt blogot egy, a munkáját a vírus miatt elvesztett állampolgár szemszögéből! Térjen ki az általános közérzetre, a politika klímára, és személyes motívumokra is!

22. Csináljon képzelt interjút egy biciklis ételfutárral!

Íme pár kérdés, amit most teszünk fel leggyakrabban a koronavírusról - válaszokkal: