Meglepődnél, miért ugat meg a kutyád egyes embereket - Míg másokra rá sem hederít

kutya, ugatás Forrás: Matt Nelson on Unsplash
Neked is feltűnt már, hogy az egyébként nyugodt és barátságos kutyád bizonyos embereket szinte folyton megugat? Valójában több oka is lehet ennek! A joy.hu cikke.

Ami ismeretlen, az ijesztő

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák bizonyos embereket megugatnak, az az, hogy ismeretlen helyzettel állnak szemben. Amikor például egy kutya nem volt megfelelően szocializálva, mert állatmenhelyen nőtt fel, az idegen emberekkel való találkozás számára teljesen új szagokat és látványt jelent - ami bizony fenyegetően hat rá. De még ha erre oda is figyel a gazdi, bizonyos helyzetek, amelyeket először él át, ijesztőnek tűnnek egy kutyának. Ilyen például az, ha először szálltok tömegközlekedési eszközre, vagy először találkozik lovakkal.

Rémisztőnek vélt tulajdonságok

Vannak olyan külső tulajdonságok, amelyek egy kutya számára vészjóslónak tűnhetnek. Ilyen lehet egy szakállas férfi, egy rendkívül magas ember, vagy akár egy hatalmas kalap is. De szintén ebbe a kategóriába tartozhat a mély hang, az erőteljes illatok (például parfüm vagy sampon), vagy a hosszú ideig tartó szemkontaktus is. Ha egy kutya valamelyiket tapasztalja egy számára ismeretlen személytől, rögtön ugatni kezd, mert az ő szemében ez egyet jelent a veszéllyel.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod!

Olvasnál még a témában? Kattints a galériára!