Miért nagyon jó (neked is), ha sarazik a gyerek?

Borítókép: Miért nagyon jó (neked is), ha sarazik a gyerek? Forrás: Getty Images
A sár a barátod. A tiéd és a gyerekedé is. Ne tiltsd tőle: a legjobb, amit tehet, hogy sarazik.

Mindig örömmel nézem, amikor a gyerekem a nagyinál, a kert végében nyakig koszosan sártortát süt. „Koszos lesz” – mondogatta az elején a feleségem. „Még szép! – mondtam én. „Majd kimossuk.” A sárkonyha a legjobb kinti szórakozás a gyerekek számára. Hogy miért?

Insta-pozitív kikapcsolódás

A legtöbb gyerek imád sarazni. Elemerül bene, flow-ba kerül – tényleg öröm nézni. Segíts neki, és rendezz be neki sárkonyhát, hogy sársütiket süthessen! (Nem csak a lányok, de a fiúk is.) A sárkonyhával berendezett kertekből a játszótérre is kisebb az elvágyódás. Ráadásul kiváló Insta-képeket készíthetsz a nyakig koszos kis vaddisznóidról. A sárkonyha többnyire a kert végében van. Óvatosabb megközelítésben pár műanyag homoktortaformával, nagyobb lélegzetű műként azonban rendes kis konyhát állíthattok be, pultokkal, mosogatóval. Figyelem: mindig kell vízforrás is. Slag vagy vödör legyen a gyerek kezénél! A sárjáték fokozza a gyerek éberségét, javítja a megfigyelőképességét és a finommotoros készségeket. (Ez utóbbi például az írás megtanulásakor jön majd jól.) A sárjátékkal a gyerekek a belső világukon csiszolgatnak, kísérleteznek, megértik a körülöttük levő világot – írja a fatherly.com-on Katie Lear játékterapeuta. A sárjáték egy biztonságos kijárat a haragból, a szorongásból és az agresszióból.

A sár jobb, mint a nyugtató

Létezik egy érdekes tanulmány a Bristoli Egyetemen, amely megállapította, hogy az iszap olyan baktériumtípusokat tartalmaz, amelyek növelik az agy szerotonintermelését, ami javítja a kedélyállapotot. A gyerekeket valószínűleg nem ez vonzza az egészben, de ki tudja? Lehet, rád is férne egy kis iszappakolás. A tapintható játék nagyon fontos a gyerekek számára. Kicsiknél még az agytérfogat növekedéséhez is hozzájárulhat. Mi több, javítja az idegsejtek kapcsolódását az agyban – ettől pedig a gyerekek kognitív képességei is javulnak. (Okosabbak lesznek.) Remek szorongásűző, és egy világjárvány közepén ez eléggé fontos érv. A sár ráadásul minden érzékszervet „betámad”: vagy hideg, vagy meleg – de van hőmérséklete. Van földes sárszaga. Nagyot tud bluggyanni. És hát: sárral játszani azt jelenti, hogy tökéletesen szabadok vagyunk. Nincsenek szabályok, és utat lehet engedni a kreativitás áradásának. Az a helyzet, hogy ez még egy felnőtt számára is igazán izgalmas dolog. Dagonyára fel!

Lássuk, hogy a csillagjegyed szerint mi az az 1 szó, ami megnyugtat: