Megtalálták az állatvilág szuper(fiús) anyáját

Borítókép: Megtalálták az állatvilág szuper(fiús) anyáját Forrás: Getty Images
Úgy tűnik, a kardszárnyú delfin „fiúk” még felnőttként is élvezhetik a mamahotel előnyeit. Az anyák egész életüket; energiájukat és táplálékukat áldozzák fel hím utódjuk nevelésének oltárán; akár annak az árán is, ha többé nem tudnak szaporodni.

Meglepő eredményre jutott brit tudósok egy csoportja a kardszárnyú delfin anyák utódnevelési esélyeit évtizedeken át vizsgálva. Tanulmányukban arról számolnak be, hogy

a gyilkos bálna anyák sokkal intenzívebben és hosszabb ideig támogatják a fiaikat, mint a lányaikat.

Jellemző e fajra, hogy a felnőttek szoros kapcsolatban maradnak a családjukkal, bár a lányok idővel függetlenítik magukat. Nem így a fiúk, akik nem csak anyjuk szoros közelségére, de folyamatos táplálékra is számíthatnak tőle – gyakran a halat elharapva a zsákmány felét is nekik adják. Bár a lányaikat is ugyanígy etetik, őket viszont csak addig amíg el nem érik az ivarérett kort.

Gondot jelent, hogy a kardszárnyú delfinek jövője jelenleg elég kilátástalan, mert a táplálékukat jelentő királylazac állomány nagyon lecsökkent. Egy ilyen helyzetben a mamán élősködés kimondottan veszélyes a faj jövőjére nézve, hiszen emiatt egyre kevesebb utód születhet – mondják a tudósok.

Forrás: ITT

Galériánkban 10 kihalás szélén álló állatfajt mutatunk