Még mindig farsang: karnevál és télbúcsúztató programkavalkád vár rátok a hétvégén

Borítókép: Még mindig farsang: karnevál és télbúcsúztató programkavalkád vár rátok a hétvégén Forrás: Szélforgó
Elérkeztünk a farsangi időszak utolsó hetéhez, amit idén csupa szuper eseménnyel ünneplünk meg, hisz nem kevesebb, mint 10 családi programot gyűjtöttünk össze. Ajánlataink között lesz karneváli program, télbúcsúztató mulatság és farsangi koncert, de egy fontos közösségi eseményről is tudósítunk és kikukkantunk egy kicsit a természetbe is.

Velencei Karnevál

Jelmezes farsangi felvonulást és mulatságot tartanak február 18-án Velencei Karnevál 2023 címmel a Hauszmann Alajos Művelődési Háznak otthont adó kastélynál. A nagyszerű farsangi mulatságon a zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. Ennél fogva idén hangsúlyos szerepet kap a résztvevők bevonása: az ünneplőket vezető gólyalábasokkal például a gyerekek együtt táncolhatnak, énekelhetnek, de bevonódnak a színpadi eseményekbe is.

Forrás: Szélforgó

Cifra Palota

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében, és ezen a hétvégén természetesen minden a farsangról szól majd. Lesznek interaktív zenés, tánc-, és meseelőadások, kreatív és képzőművészeti foglalkozások, készségfejlesztés, zenei nevelés
és játékos újrahasznosítás is.

Forrás: Szélforgó

Csupa Csoda farsang a Rutkai Bori Bandával

Ezen a vasárnapon indulhattok Manóapóhoz a Mesevárba is farsangolni! Találkozó a Palacsinta Pályaudvaron, aztán átszállás a Pizsamátorok kalózhajójára, és a Sárkányjárgánnyal felrepülhettek a Pörgettyű nevű kisbolygóra, ahol a Zsebteger partján, az Űrcsűrben már együtt ropja a kozmosz (avagy a végtelen Boriverzum) apraja és nagyja. Rizibizi néni keringőzik a Halandzsa Maharadzsával, Űr Lajos pedig csizmacsacsacsázik Hopp Juliskával, a Citrom Cirkusz akrobatájával. Nem mindennapi buli lesz, na!

Forrás: Szélforgó

Farsangi kisvonat Királyréten

február 18-án és 19-én farsang és télűzés lesz a Királyréti Erdei Vasúton.
Érdemes jelmezben érkezni, mert a legjobb jelmezeket még kisvonatos ajándékokkal is jutalmazzák. Királyréten a farsangi finomságokon felül forralt bor és meleg tea is kapható lesz. Mindezek mellett a Királyréti Hajtánypályán téli hajtányozásra is lehetőségetek nyílik a két nap során. A kiszebáb égetésre Királyréten kerül sor a következő körülbelüli időpontokban: 10:45, 12:45, 14:45. A kisvonatok mindkét napon 10:00 és 18:00 óra között indulnak Kismarosról két óránként.

Forrás: Szélforgó

Farsang a Magyar Természettudományi Múzeumban

Február 18-án, szombaton, 10:00 és 15:00 óra között a Magyar Természettudományi Múzeum farsangi programot szervez az épület Kupolacsarnokában, ahol interaktív standdal várnak minden érdeklődőt. A téma ezúttal az állati alakoskodás lesz: hogyan használják fel a különböző kultúrákban az állati szőröket, bőröket, szarvakat, csontokat jelmeznek a különböző ünnepeken, szertartásokon? A kézműves workshop keretében busó maszkokat készíthetnek a résztvevők. A program múzeumi belépővel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít. A jelmezben érkező látogatóknak ingyenes a belépés!

Forrás: Szélforgó

Ingyenes farsangi családi délelőtt a Máraiban

Ingyenes farsangi programra invitálják a kisgyerekes családokat február 19-én, vasárnap a Márai Sándor Művelődési Házba. A délelőtt folyamán két alkalommal játssza el a Mothers Back társulat az 5-8 éves korosztálynak szóló interaktív táncos előadását, melynek címe Doboz u. 1. 10:00 és 12:00 óra között farsangi kézműves foglalkozáson vehettek részt a GYÍK Műhellyel, de 9:00 és 12:00 között a gyerekholmi börzén is felfedezhettek néhány hasznos dolgot, amire talán épp most lenne szükségetek.

Forrás: Szélforgó

Farsangi bábjáték a Millennium Házában

A városligeti Millennium Házában/NEO Kortárs Művészeti Térben minden hétvégén, vasárnap 10-12 óra között családi vasárnapra várják az érdeklődőket. S hogy ezen a hétvégén milyen program vár rátok? Interaktív asztali bábozás farsangi témára hangolva. A bábjáték természetesen a gyerekek bevonásával történik. Ez alkalommal a Ki hozza vissza a tavaszt? és A vajaspánkó című meséket ismerhetitek meg. Az előadás 5 éves kortól ajánlott.

Forrás: Szélforgó

Kastélymesék - Farsangoló délután a Klebelsberg Kastélyban

Ezen a hétvégén kerül sor a "Kastélymesék" előadás-sorozat februári – farsangi – előadására. A hidegkúti Klebelsberg Kastélyban szervezett családi délután vasárnap 3 órakor kézműves játszóházzal indul, amit 4 órakor az "Álomcirkusz" bábos mese és mutatvány követ, melyben Don Alvaro cirkuszának történéseit követhetitek nyomon. Az előadás 3 éves kortól ajánlott. A családi délutánra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Forrás: Szélforgó

Farsangi mesék a Vándorúton Meseműhellyel

Február 18-án, szombaton, 10 órától újra mesél a Vándorúton Meseműhely a FSZEK Üllői úti Könyvtárában. A farsangi családi mesedélelőtt a vidámságról, bolondozásról, átváltozásról, mulatságról fog szólni. Ehhez most is a világ népmesekincstárának meséit, valamint mondókákat, dalokat és találóskérdéseket hívtok segítségül. A családi mesedélelőttre óvodásokat és iskolásokat várnak szüleikkel, nagyszüleikkel. Előzetes jelentkezés szükséges. Ajánlott korosztály: 4-10 évesek. A mesedélelőtt hossza kb. 60 perc.

Forrás: Szélforgó

Családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról

A heti kakukktojás program, amely ugyan nem a farsangról szól, de mindenképpen fontos téma. Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ti is azok közé tartoztok, akik városlakóként is szeretnének jó minőségű friss, zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől. Ha a válasz igen, akkor érdemes megismerkednetek a közösségi mezőgazdálkodással, amely a termelő és fogyasztó közötti személyes együttműködésen alapul. Amíg a felnőttek érdekes előadásokat hallgatnak a témában, és megismerik a közösségi gazdaságokat, addig a gyerekeket izgalmas foglalkozások várják.

Forrás: Szélforgó

Forrás: Szélforgó