A tudomány szerint jót tesz a gyereknek, ha tiszta maszatos lesz

maszatolás,gyerek,arcfestés Forrás: Getty Images
Engedd el magad és hagyd egy kicsit szabadjára a gyereket. Jót fog tenni neki.

Mindenkinek más a toleranciaszintje a kupival és a maszatolással szemben – ám szülőként ha akarjuk, ha nem, kénytelenek vagyunk valamennyit engedni a korábbi normáinkból és elvárásainkból. Azért van, akinek így sem sikerül: akadnak olyan szülők, akik be sem engedik a lakásba a gyurmát vagy a vízfestéket, így kizárják annak a lehetőségét, hogy ezekkel okozzon a gyerek felfordulást. Mint ahogy annak lehetőségét is, hogy a gyerek kreatív énje minél szabadabban kibontakozhasson.

Pedig a kreatív tevékenységekkel (és a maszatolással, mi elkerülhetetlenül velük jár) tulajdonképpen még egy csatornát biztosítunk a gyerekeknek, amivel ki tudják fejezni a gondolataikat és az érzéseiket. A rajzokkal, festményekkel a gyerek el tudja mesélni, mit látott, mit hallott, mit élt át – és igazából nem is a végeredmény a fontos, hanem az alkotás folyamata. Tanulmányok szerint ezekkel az előnyökkel jár, ha tolerálsz otthon egy kis maszatolással járó játékot:

• A gyerek kíváncsibbá válik, szabadabban felfedezheti a világot és meglódul a fantáziája.

• Jót tesz a gyerek kommunikációs készségének és beszédfejlődésének. (Főleg, ha játék közben beszéltek is a színekről, anyagokról, formákról.)

• A gyerek jobban fog tudni összpontosítani.

• A fizikai fejlődést is elősegíti (például a finommotoros mozgást, a kéz-szem koordinációt, de a nagyobb izmokat is fejleszti).

• Megtanul önállóan játszani.

Nézzük, hogyan csökkentheted minimálisra a felfordulást, ha szeretnéd kihasználni ezeket az előnyöket!