Mama, honnan jönnek a babák?

Borítókép: Mama, honnan jönnek a babák? Forrás: Getty Images
Amikor a harmadik gyerekemet vártam, folyamatosan kérdeztek a nagyok, hogy miért olyan nagy a pocakom. Volt egy app a telefonomon, amin háromféleképpen (gyümölcs, állat és édesség formájában) tudtam mutatni nekik, hogy épp mekkora bent a baba, de a hogy került oda kérdés is mindennapos volt. Próbáltam ezt úgy elmesélni, hogy meg is értsék, de ne mondjak olyat, amihez még kicsik.

Ez a Gyereklélek magazin cikke.

Nem könnyű egy hatévesnek és egy négyévesnek elmagyarázni, hogy mitől nő az anyukájuk hasa, pláne úgy, hogy a nagyobbik simán bemondott egy olyat, hogy jöttek a kukacok és beköltöztek. Elsőre nagyon bizarrul hangzott, aztán meg azon kezdtem el gondolkozni, hogy vajon honnan hallotta ezt, utána meg azon, hogy akkor most hogyan is folytatódjon a történet. Úgy döntöttem, meglovagolom a helyzetet és elmondtam, hogy végül is igen, kukacok, amik beköltöznek anya hasában egy tojásba, és abból lesz a kisbaba. Van néhány, fiús családból elmaradhatatlan dínós könyvünk, amikben szép rajzok mutatják, hogy kel ki a tojásból a kis dínókölyök. Hát mondjuk nem éppen szép egyedek, úgyhogy elővettem a már említett telefonos appot, hogy viszonylag helyesebb állatokon is megmutassam, éppen mekkora a fejlődő kisbaba.

Bárhogyan is prezentáljuk, szexuálpszichológusok szerint is

fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a saját testükkel, testrészeikkel, és hogy minél előbb megtanulják, nincs azon semmi szégyellnivaló.

Az a gyerek ugyanis, aki tisztában van a saját testével, magabiztos lesz, megtanulja tisztelni nemcsak a saját testét, de másokét is. Ez nemcsak jó alap ahhoz, hogy felnőttként majd egészséges szexuális életet éljenek, de mivel bíznak a saját testük jelzéseiben, ezért kevésbé valószínű, hogy szexuális zaklatás áldozatai lesznek.

Az egészséges szexuális fejlődés nemcsak magáról a szexről szól, hanem az emberi élet fontos része egészen a születéstől fogva. Fontos, hogy bármilyen korban is kérdeznek a gyerekek, válaszoljunk nekik, természetesen a koruknak megfelelően.

Már a bölcsisek és az ovisok is látják egymás nemi szerveit a vécében vagy a játszótéri pisiléseknél, egyértelmű, hogy kérdezni fognak. Ahogyan mi szülőként válaszolunk, az fogja kikövezni azt is, hogy később is merjenek kérdezni. Tehát érdemes őszintén és direkt módon válaszolni, hiszen ezek a beszélgetések nem csak a testről és a szexről szólnak, de fontos téglák a családi bizalom falában is.

A szexuálpszichológusok egyetértenek abban, hogy

a testről, a kapcsolatokról és a szexről szóló beszélgetéseknek nyitottnak és szégyenmentesnek kell lennie. Ha korlátozzuk ezeket a beszélgetéseket, az később is hatással van a gyerekek nemi identitására.

És ha már itt tartunk: a nagyobbik fiam egyszer már kijelentette, hogy csak anyukából és apukából állhat egy szerelmespár, és hogy a fiúk nem lehetnek fiúkba szerelmesek. Mivel azonban a közvetlen környezetünkben is élnek egynemű párok, én elmeséltem neki, hogy ennél színesebb a szerelem. Úgy gondolom, hogy erről a témáról is minél előbb érdemes velük beszélgetni azért, hogy minél nyitottabb, elfogadóbb felnőttek legyenek majd.

Gyerekek, akik nem ugranak ki a bőrükből, hogy megérkezett a kistesó