JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Minden cicának van egy nagyon fura szokása, de most megmagyarázza a tudomány

macska,háziállat Forrás: Unsplash / @christinhumephoto
Téged is gondolkodóba szokott ejteni a macskád?

A macskáknak vannak furcsa szokásaik. Ki nem állhatják, ha nedvesség éri őket. Halálra lehet rémíteni őket egy uborkával (ha kötődsz a cicádhoz, inkább ne próbáld ki). És amint kiszabadultak a kertajtón, már jönnének is vissza.

Némelyik ilyen szokásukat már megmagyarázta a tudomány, és van olyan is, amire még keressük a választ. Például: miért törleszkedik a gazdájához a hátsó felével (vagy bárki máshoz, ha már itt tartunk)? Ez talán valami lekezelő attitűd?

Az inverse.com feltette ezt a rendkívül fontos kérdést Mikel Delgado állatorvos posztdoktori kutatónak, aki egy kaliforniai egyetemen, az UC Davisnél dolgozik. Delgado szerint a fenékkel dörgölőzés a macskák részéről egyszerűen egy köszönési forma.

„A macskák számára normális megszaglászni egymás fenekét. Ezzel üdvözlik, illetve beazonosítják egymást – magyarázza a kutató, majd így érvel tovább:

Nekik a szagok rendkívül fontos ismertetőjegyek, többet nyomnak a latban, mint a látás, ha fel kell ismerni valakit. Ilyenkor tehát a macska felkínálja a lehetőséget, hogy győződj meg róla, hogy tényleg ő az. Vagy egyszerűen csak barátilag üdvözöl.

Más szakértők is alátámasztják ezt az állítást: a macskák számára a fenékkel való üdvözlés a jóindulat vagy a szeretet kifejezőeszköze. Azt jelenti, hogy bíznak abban, akit ilyen módon üdvözölnek.

Vicces fotók házi kedvencekről, akik nem könnyítik meg a gazdájuk dolgát home office-ban: