A gyerekednek, de a pedofiloknak is jó szórakozás a TikTok – légy képben!

tiktok,app,alkalmazás,okostelefon Forrás: Pixabay
Kezdetben volt a Musically app, amit mára átkereszteltek Tik Toknak. Lányok és fiúk tátognak slágerekre, és közben úgy mozognak, gesztikulálnak, mint a profi előadók. Vagy mint a profi rúdtáncosok. És lehetne ezt még fokozni, de inkább nézzük meg, szülőként mit érdemes tudnod a tátika szubkultúráról.

Hétről hétre igyekszem ismerkedni azokkal a kifejezésekkel, amiket a gyerekeim használnak, de számomra kódolt üzenetnek tűnnek. Most éppen kinyomoztam, mi az a TikTok app.

Tessék?

Mondom, a TikTok app. Ez egy okostelefonos alkalmazás, ami közösségi média platform is egyben, Android és iOS rendszerben is elérhető. Idén márciusban elérte az egymilliárdos letöltési számot. 2018. augusztusi adatok szerint az App Store-ból többen töltötték le, mint a Snapchatet, a Gmailt és a Spotify-t együttvéve. Októberben a Google Play-en is az első helyen állt az ingyenesen letölthető alkalmazások között. Az USÁ-ban például a többi közkedvelt alkalmazás hullámzó vagy stagnáló teljesítményével szemben a TikTok (amit korábban úgy hívtak, hogy Musically, de az előd appot beolvasztották ebbe) folyamatosan, óriási lépésekkel tör előre. Amúgy kínai fejlesztésű cucc, és Ázsiában különösen népszerű. Vannak, akik szerint túlságosan is, de ne szaladjunk előre.

Elég a számokból, mégis mit tud ez a dolog?

Maximum egyperces zenei videókat lehet készíteni és megosztani vele. Az alkalmazás fel is dob zenéket a felhasználók ízlésére alapozva, de választhat a gyerek a saját kedvenc számaiból is. Hallani tehát ezt lehet a videóban, látni pedig azt, ahogy a gyerek tátikázik és/vagy táncol a zenére. Vannak mindenféle vicces vagy komolyabb effektek, amikkel fel lehet dobni a művet, az például nagyon menő, amikor 360 fokban pörög a kamera. De van még mindenféle más is:

És mitől közösségi?

Attól, hogy itt is vannak követők, akik lehetnek valódi ismerősök és idegenek is. A videókat csak like-olni lehet, más reakció nincs, és hozzá is lehet szólni az alkotásokhoz. A videók ott maradnak a felhasználó oldalán (hacsak nem törli őket), tehát ha valaki megnézi a profilját, akkor rögtön láthatja, amiket addig készített. Az alkalmazás ajánl is videókat a felhasználóknak: ha valaki használja a #foryou hashtaget, akkor nagyobb eséllyel dobja fel az app a videóit a többi felhasználónak. A videókat meg lehet osztani más közösségi oldalakon, így Facebookon vagy Instagramon is. Vannak még mindenféle kihívások (challenge-ek) is, amikor egy adott zenére kell videókat csinálni, vagy kitalálnak táncmozdulatokat, és azokat felhasználva kell videókat készíteni.

Mi a jó ebben?

Például nagyon jól jön akkor, ha unatkozom – állítja egy 14 éves aktív magyar felhasználó, akinek nagyjából 1200 (!) követője van. A perspektíva kedvéért: ez csaknem a fele annak, mint ahányan a lakóhelyén élnek. Nyilván a követői szanaszét élnek a világban, de például az a srác egy közeli településen lakik, akivel pont akkor ismerkedett meg és barátkozott össze a TikTok révén, amikor iskolát váltott (és ez nyilván nem volt egyszerű időszak az életében). Mert ez a másik nagy előny, teszi hozzá, hogy jó fej embereket lehet itt megismerni.

Réka amúgy három éve használja az appot, úgy ismerte meg, hogy sokan meséltek neki róla és a YouTube-on is látta. Merthogy ott rengeteg tutorial (útmutató, ha nem tudnád) részletezi, hogyan lehet minél szuperebb TikTok videókat összehozni. Ja, és mint minden platformon, itt is vannak nagymenők, a sztár TikTokosok. Például Lisa és Lena Németországból, akik duóban nyomják:

De ez nem mindenkinek megy, beszélgetőpartnerem például jobban szeret egyedül felvenni videóket, mert ha a barátnőjével együtt próbálják, akkor legtöbbször vihogásba fullad a dolog. De azért néha összejön.

Mit kell tudnod szülőként?

Elsősorban azt, hogy az alkalmazásban kétféle biztonsági beállítás lehetséges: a privát (amiben nyilván nincs semmi poén, hiszen akkor senki nem fér hozzá a felhasználón kívül a saját videóihoz) és a nyilvános, amikor bárki, boldog-boldogtalan, pedofil és közönséges fröcsögő ugyanúgy hozzáférhet (ez az alapbeállítás amúgy). Beszélgetőpartneremnek eddig az utóbbiakhoz volt szerencséje: ők a videóihoz fűztek cinkelő hozzászólásokat. – De én ezekkel nem foglalkozom – mondja ő, ám ez ne altassa el senki gyanakvását: ettől még beszélgess a gyerekkel rendszeresen arról, hogy mi történik vele a virtuális világnak ebben a szegletében, mert ha ne adj' isten betegebb ember érdeklődését kelti fel, akkor szüksége lehet a segítségre – minimum a tiédre, de akár szakemberére is.

A másik dolog, hogy a zenei kínálat sokszínűségéből adódóan igen sokszínű a nyelvezet is, amibe a gyerek belefuthat, vagyis trágárságok és szexuálisan explicit tartalom is előfordul. Meg hát persze a gyerek is gyárthat és közzétehet olyan videót, ami trágár vagy kihívó.

tiktok,app,alkalmazás
Forrás: TikTok

Mit tehetsz?

Fordulhatsz segítségért egy másik alkalmazáshoz, amivel nyomon követed a gyereked online és digitális aktivitását. Ilyen például a SecureTeen. Vagy ami még jobb és hatásosabb: rendszeresen elbeszélgethetsz a gyerekkel az online biztonságról. De bevezethetsz családi szabályokat is: például azt, hogy a gyerek ismertessen meg veled minden új alkalmazást, amit letölt. Mintha egy tutorialt készítene neked, csak élőben. És emlékeztesd őt rendszeresen arra, hogy a digitális nyom, amit magáról hagy (még ha álnéven is), kitörölhetetlenül befolyásolja azt a képet, amit magáról kialakít. Nekünk könnyű elsüllyeszteni a kompromittáló papírképeket vagy VHS-felvételeket, amik gyerekkorunkban készültek rólunk, az ő ifjúkori fotói, videói és online megnyilvánulásai viszont örökre megmaradnak.

Mi tesznek mások?

Indiában például április 16-án betiltották az appot: az Apple és a Google is kivette a kínálatból a Madrászi Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán. A döntést az indokolta, hogy állítólag pornófelvételeket terjesztettek a platformon keresztül. A fejlesztő ByteDance azzal védekezett, hogy a videók közül csak nagyon kevés minősül nem megfelelőnek vagy obszcénnek, és ezeket el is távolítják, de a bíróságot ez nem hatotta meg. Így ugrott egy 120 milliós piac – bár az indiaiakat nem kell félteni, már keresik az alternatív megoldásokat az app letöltésére. Legalábbis erre utal, hogy a Google keresőjében hirtelen megugrott a “download tiktok” és a “download tiktok app” kifejezések népszerűsége az indiai felhasználók körében.

Mutatnál a gyereknek néhány zenészóriást, akik többet hagytak maguk után egyperces videóknál? Íme: