Orbitális baromságok és értelmes viták – a Redditen bármibe és bárkibe belefuthat a gyerek

képernyő,monitor,számítógép,férfi,személy,álarc,maszk Forrás: Pexels
Ha csak egy dolgot tudsz a Redditről, az már mindent elmond róla: itt bárki megoszthat bármit. Gondold csak tovább, mit jelent, ha ide beszabadul a kamasz gyereked. Azért segítek is.

Hétről hétre igyekszem ismerkedni Itt az Éva magazin weboldalán azokkal a kifejezésekkel, amiket a gyerekeim használnak, de számomra kódolt üzenetnek tűnnek. A múltkor ígértem, hát most kinyomoztam, hogyan is működik az applikációként és online is elérhető Reddit.

A te gyereked is sokat emlegeti?

Ennek igazából akár örülhetsz is, mert ez két dolgot jelenthet. 1. A gyereked jól tud angolul, hiszen a kommunikáció itt többnyire angolul zajlik, enélkül nehezen boldogulna. 2. Ha még nem, akkor a gyereked jól fog tudni angolul, mert majd itt is gyakorol. (Ismerek olyan 13 évest, akit szinte sosem látok angolt tanulni – pedig minden nap találkozunk –, mégis az egyik legjobb angolos az osztályában. A mémekből szedi össze a tudását.)

Mert mémből itt nincs hiány

Ez az elsőre káoszosnak tűnő oldal ugyanis arra való, hogy különféle internetes tartalmakat – híreket, mémeket, képeket – osszanak meg a felhasználók, akikből 330 millióan vannak, legalábbis az aktívak. A 2005-ben alapított oldal gyakorlatilag sok-sok fórumból áll össze, amiket alredditeknek hívnak, és amik témák köré szerveződnek. Van itt minden: gondolatok a zuhany alatt (r/Showerthoughts – az r/ jelöli az alredditet), Bundesliga, bibliai mémek, marijuána, kiszámolós (r/theydidthemath), és persze van r/Hungary alreddit is. Ahol többek között külföldiek kérhetnek segítséget vagy tanácsot magyaroktól – például néhány napja valaki, aki Magyarországon játszódó fantasy regényt ír, arra kérte a közösség tagjait, hogy mutassanak be neki hungarikumokat. De kérdés-felelekre van egy másik megoldás is, amikor az Ask Me Anything (Kérdezz tőlem bármit) eseményeken ismert embereket lehet faggatni. Azért az elég kúl, ha Bill Gates-el, űrhajósokkal vagy filmsztárokkal lehet csetelni. Aki regisztrált felhasználó (vagyis redditor), az azoknak az alredditeknek a tartalmát látja, amelyikhez csatlakozott.

Reddit,kezdőlap,képernyőfotó

A reddit a közösségekre koncentrál

…nem pedig az egyénekre, tudom meg az említett 13 évestől. Az oldal tartalmát olvasni és böngészni regisztráció nélkül is lehet, bárminemű aktvitáshoz azonban már regisztráció szükséges. A felhasználók (többnyire) egy kitalált nevet választanak maguknak, profilkép nincs, és egyéb információt sem lehet látni róluk. Ha rákattintunk a nevükre, csak a posztjaikat és a hozzászólásaikat látjuk. Amúgy követni lehet a felhasználókat, így könnyebben elérjük a megnyilvánulásaikat. Az, hogy a mi posztjainkat ki látja, a véletlenen múlik. A reddit ajánl is a felhasználónak olyan közösségeket, amelyek érdekelhetik, de persze keresgélhet is érdeklődési körének megfelelően.

Egy kis matek

A posztokat és a hozzászólásokat kis nyilak segítségével lehet értékelni (upvote-olni vagy downvote-olni). Az összesítésből jön ki az egyenleg, amit itt karmának hívnak (és ami lehet akár negatív is). Ebből kétféle van: az egyik, ami a linkekre és a másik, ami a hozzászólásokra kapott szavazatokból adódik össze. Vannak bizonyos közösségek, amelyeknek csak úgy lehet tagja valaki, ha a karmája elér egy meghatározott minimumot. Ezt azért találták ki, mert sok alredditet elkezdtek telenyomni értelmetlen dolgokkal, számol be róla egy 16 éves felhasználó.

Reddit,kabala,logo
Forrás: Reddit

Mit szeret a kamasz a redditben?

A 13 éves a mémeket. A 16 éves azt, hogy értelmes tartalom is akad itt. De ez csak az egyik ok, van még egy sor további is: nagyobb a szólásszabadság, mint a többi nagy közösségi oldalon (a tartalmat ugyanis nem szűrik, az alredditek közösségei maguk határozzák meg a saját szabályaikat, ezek alapján önkéntesek moderálnak), a meredekebb poénok is beleférnek, a legtöbb tartalom itt sokkal frissebb (ami itt megjelenik, az egy-másfél hét múlva bukkan fel a magyar mémoldalakon), az anonimitás miatt nem félnek az emberek a véleményük kifejtésétől, és szerinte értelmesebb viták szoktak kialakulni, mint a Facebookon, mert itt nincs személyeskedés. Ő úgy tapasztalja, hogy a magyar alredditen például mindegy, hogy jobbos vagy balos-e valaki, nem ennek, hanem annak alapján értékelik a többiek, hogy mennyire minőségi a hozzászólása. Az is szimpatikus neki, hogy van ugyan algoritmus, de sokkal felhasználóbarátabb és demokratikusabb, hiszen a júzerek értékelése alapján dől el, hogy mi látható a menő (hot) és a legjobb (best) kategóriákban.

Mit nem szerethetsz te a Redditben?

Ami a kamasznak vonzó, attól téged lehet, hogy kiver a hideg veríték. Nem szeretheted mondjuk azt, hogy az anonimitás miatt az emberek nem félnek bántani másokat, meg hogy a nagyobb szólásszabadság és a szűrés hiánya miatt bármibe belefuthat itt a gyerek, például pornóba vagy erőszakot népszerűsítő tartalmakba is. Utóbbiak az NSFW (Not Safe For Work) kategóriába tartoznak: a megjelölés szó szerint azt jelenti, hogy nem biztonságos munkához, vagyis olyan durva, obszcén illetve pornográf képi tartalmú linkről van szó, aminek megtekintése előtt célszerű ellenőrizni, hogy rálát-e más a felhasználó monitorára vagy képernyőjére. Másik kerülendő megjelölés az NSFL (Not Safe For Life), ami valami olyan borzadályra mutat, hogy nagyon erősen azt kívánnád, bár sosem láttad volna. Ebből már sejtheted, hogy a radikálisok nyilván itt is felbukkannak, a trollokról már nem is beszélve.

Mit tehetsz?

Beszélgess a gyerekkel, ezt nem győzöm elégszer mondani. Biztosítsd róla, hogy ha bármiféle zaklatást tapasztal, nyugodtan fordulhat hozzád. Kérd meg, hogy ne használja az igazi nevét, és véletlenül se kottyantsa el online az életkorát, a telefonszámát és a lakcímét. (Ha az igazi nevét használja, a reddites aktivitása megváltoztathatja a Google lábnyomát is.) Magyarázd el neki, hogy az anonimitás nem jelenti azt, hogy nem követhető nyomon az interneten. És ne felejtsd el azt sem: a Reddit oldalait a Google keresője is listázza találatként, így akkor is belefuthat a gyereked az oldalba, ha addig még nem is hallott róla vagy eszébe sem jutott, hogy felkeresse. De akár regisztrálhatsz is, ha szeretnéd figyelni, mi történik itt. Van például szülőknek szóló alreddit is, ahol akár azt is megvitathatod a többiekkel, hogyan tartsd távol a kamaszt a nemkívánatos tartalomtól.

Ez viszont vicces

A Redditen van olyan, hogy cake day, azaz sütinap. Ez az évfordulója annak, amikor a felhasználó regisztrált az oldalon. Az évforduló napján kis torta ikon jelenik meg a neve mellett, és ilyenkor a többi felhasználó bőkezűbben bánik a felfelé nyilakkal a posztjai/hozzászólásai mellett.

Ezek után mutatnál a gyereknek valami tutira biztonságos tartalmat? Iktass be rendkívüli sütinapot, nézzétek meg, milyen tortákkal ünnepelnek a világ különböző pontjain!