Borítókép: Kutyaorr felismerő applikáció segíti megtalálni az elkóborolt kutyus gazdáját Forrás: A szerző saját fotója

Kutyaorr felismerő applikáció segíti megtalálni az elkóborolt kutyus gazdáját

A chip mellett itt az új azonosítási lehetőség. Tudtad, hogy minden kutyaorr egyedi? Olyan a kutya nózija, mint az embereknél az ujjlenyomat. Ezt a különlegességet meglovagolva, kifejlesztettek egy nózi felismerő applikációt, mely a feltöltött kutyaorr fotókat tartalmazó adatbázisból kiszűri, ki lehet a kutyus gazdája.

Akinek tűnt már el kutyusa egyszer is, az tudja milyen borzalmas érzés, hogy nincs meg a négylábú cimbora. Hazánkban a chippelés a bevált módszer arra, hogy kutyusunk nagyobb biztonsággal előkerüljön, egy elcsatangolás után. A chip segítségével a legfontosabb adatai bekerülnek egy rendszerbe és ha valaki megtalálná az kóborló kutyát, akkor az adatok kinyerésével jó eséllyel eljutnak hozzád is.

Az amerikai IAMS és az adam& eveDDB ügynökség valami teljesen újat próbált ki: közös projektüknek eredményeként, egy chipeshez hasonló, adatbázisból dolgozó rendszert fejlesztettek ki. A NOSEiD a kutyusok orráról készített kép alapján igyekszik megtalálni a kutya gazdáját.

Semmi mást nem kell tennie a gazdának, csak természetes fényben, egy fotót kell készítenie a kutyusa orráról, melyet az applikációba való regisztrálás után -a legfontosabb adatokkal kiegészítve- fel kell töltenie a négylábú barát NOSEiD profiljába. A kutyus eltűnése esetén, a megtalálónak le kell fotóznia a kutyus orrát, amit az app egy szkenner segítségével feldolgoz. A lehetséges gazdikat, a rendszer csak ezután ajánlja fel.

A NOSEiD app-et az okostelefonra kell letölteni. A telefon kameráját használja egyedül az alkalmazás. A lefotózott kutyaorrokból -az emberi ujjlenyomathoz hasonlóan- biometrikus azonosítót készít a program. Persze ehhez szükséges az is, hogy a kutyus egy fotó erejéig nyugodtan üljön és hagyja, hogy elkészüljön az orráról a sztárfotó.

Honnan ereded az ötlet? Hát persze, hogy Amerikából, ott is még csak a Tennessee állambeli Nashville-ben működik ez az azonosítási rendszer. Az Androidon és iOS-en is futó app térhódítása még várat magára, de lehet itt Európában, nekünk sem kell sokat várni rá. Addig is képzeljétek el azt, amikor cuki kutyanózik fotóival teli adatbázisában nézelődve eresed a potenciális gazdit.

És ha szeretnétek megtudni, melyek a legintenzívebb érzékszervei a kutyának, lapozzátok át a GALÉRIÁT.