kutya,telefon,féltékenység Forrás: Getty Images

Féltékeny a kutyád a telefonodra?

Melyiket idomítod többet? Te odafigyelsz a kutyádra, miközben a telefonoddal vagy elfoglalva?

Szívettépő következményei is lehetnek annak, ha sok időt töltesz a telefonod képernyőjére tapadva: egy új felmérés szerint a kutyádra igencsak rossz hatással van, ha a kütyünek szentelsz több figyelmet.

A felmérésben résztvevő kutyagazdik 89 százaléka számolt be arról, hogy kisállata igyekezett magára vonni a figyelmet, miközben ő a telefonjával (vagy a laptopjával) volt elfoglalva. A kutyák – és a macskák – ezekkel a beszédes jelekkel próbálták jelezni, hogy nem tetszik nekik a helyzet:

• 3 százalékuk karmolászta vagy tapogatta az eszközt

• 48 százalékuk hangot is adott nemtetszésének ugatással vagy nyávogással

• 36 százalékuk egyenesen ráült az eszközre

• 36 százalékuk feltételezhetően csak azért tört össze valamit, hogy magára vonja a figyelmet.

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a figyelem hiánya a kisállatoknál szorongáshoz és problémás viselkedéshez vezet. A komolyabb esetekben még akár elhízás is lehet a következmény, különösen ha a gazdának nem marad ideje sétálni vinni az ebet.

Te odafigyelsz a kutyádra, miközben a telefonoddal vagy elfoglalva?
Igen, mindig igyekszem így tenni.
Sajnos nem mindig.

Persze a laptopok és a telefonok mindennapi életünk részei, főleg azoknál, akik otthonról dolgoznak. Ám a túlzásba vitt telefonnyomkodás és képernyőbambulás azzal is járhat, hogy kisállatunk nem kapja meg a megfelelő figyelmet, amire szüksége lenne.

Állatorvosok szerint így oszthatod meg kiegyensúlyozottan a figyelmed a kisállatod és a képernyő között:

1. Figyelj oda a kisállatodra, válaszolj a kommunikációjára és jelezd neki, hogy vetted az adást, ha értésedre próbál adni valamit.

2. Ha nem tudod levenni a szemed a képernyőről, akkor próbálj más módon foglalkozni a kisállatoddal: simogasd meg vagy engedd, hogy az öledbe telepedjen.

3. A rutin segít megérteni a kutyádnak, hogy mikor van rá időd: legyenek megszokott időpontjaitok a sétára és a játékra.

4. Menjetek ki a szabadba: az csak jót tesz a kutyádnak, ha sétálni viszed és lehetőséget adsz neki arra, hogy más ebekkel és gazdáikkal is találkozzon.

Ha magányosnak érzed magad, tölts kevesebb időt a telefont bámulva és inkább válassz ezek közül a kutyafajták közül: