Közös kassza, dugipénz – nálatok melyik játszik?

Borítókép: Közös kassza, dugipénz – nálatok melyik játszik? Forrás: Getty Images
Száz-kétszáz évvel ezelőtt ez a téma fel sem merülhetett volna, hiszen a házasság megkötésével a nő vagyonát, annak hozományát is a férj kezelte. Szerencsére ma már másként mennek a dolgok, önállóan dönthetünk róla, közös vagy külön kasszán leszünk-e a kedvesünkkel és az esetek többségében egyenrangú félként hozhatjuk meg az anyagi – és más jellegű, de fontos- döntéseket. Vagy mégsem?

“A pénzügyek kezelésének módja a párkapcsolat tükre”

„A szüleim nagyon egyszerű rendszert követtek: mindketten hazahozták a fizetésüket és betették egy dobozba, abból gazdálkodtak hó végéig. Ha a testvéremmel szerettünk volna valamit, sokszor kaptuk azt a választ, hogy várjunk egy kicsit, míg összespórolják rá a pénzt. Ügyesen bántak az anyagiakkal, soha nem nélkülöztünk, ugyanakkor mindig nagyon megnézték, mire adnak ki pénzt. Természetesnek vették, hogy minden közös, soha nem hallottam, hogy azt hangsúlyozták volna, vagy amiatt vitatkoztak volna, hogy ki hoz haza többet. A kisebb kiadásokat általában anya kezelte, a nagyobbakról pedig közösen döntöttek.” – mesél Edit a szülei példájáról, amely Gógh Edit pszichológus és párkapcsolati terapeuta szerint is példaértékű.

Az esetek többségében azonban az anyagiakat a párok tabuként kezelik, vagy olyan egyenlőtlenséget alakítanak ki az évek során, amely hosszú távon megmérgezi a kapcsolatukat is.

Nem egy esetet ismerek, amikor a pár közös kasszával indul neki a házaséletnek, majd egy csalódást követően megtörik az egyik fél bizalma és megvonja a társától a számlához való hozzáférést. Így történt ez Barbaráéknál is, ahol a férj egy rossz befektetési döntése miatt elveszett a feleség édesapától örökölt vagyona:

„Mindig is közös kasszán voltunk a férjemmel. Ám ennek véget vetettem, amikor azt vettem észre, hogy az apámtól örökölt pénzemből milliók hiányoznak. Kiderült, hogy a férjem akkora tartozást halmozott fel évek alatt a be nem fizetett áfái miatt, hogy már a végrehajtók fenyegették, és ahelyett, hogy szólt volna nekem, úgy gondolta, hogy leveszi a számláról a pénzt, és hallgat. Utólag persze azt mondta, hogy később mindenképp visszatette volna és megbánta, amit tett, de ez az én bizalmamat már nem hozta vissza, mint ahogy a pénzemet sem. Így pár nap gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy letiltom és megvonom a hozzáférést a számlámhoz. Azóta külön kasszán vagyunk, mert attól tartok, hogy a felelőtlenségét a gyerekeim jövője és biztonsága bánhatja. Szeretem a férjemet, de pénzügyileg nem bízom meg benne többé.”

A szakértők szerint sokat elárul a kapcsolatról, hogyan kezelik a pénzügyeket. Leginkább a kommunikáció, az őszinteség, és a döntés módja az, ami árulkodik a kapcsolaton belüli erőviszonyokról és a bizalom minőségéről.

„Ha a pár két tagja között állandó vitatéma a pénz, akkor valószínűsíthető, hogy nem csak ebben az ügyben nem tudnak közös nevezőre jutni.”- mondja a pszichológus.

„Pár hónapja szerettem volna vásárolni egy új telefont, és én egy drágább készüléket néztem ki, mint amennyit a párom szánt volna rá. Belefért a keretbe, csak ő szimplán nem akart ennyit telefonra áldozni. Érvelnem kellett, hogy miért van szükségem arra a készülékre (hogy több évre veszem, nekem ez fontos) és még kompromisszumot is ajánlottam (limitálom a havi költésem). Egy ponton túl viszont azt éreztem, hogy ez az egész átment engedélykérésbe, mintha gyerek lennék és ő lenne az édesapám. Pedig ugyanolyan keményen dolgozok, mint a párom, nem is várom el, hogy eltartsanak, van saját keresetem.” – meséli Niki, akinek a párkapcsolatában ez nem egyszeri eset, a pénz örökös konfliktusforrás.

Akárcsak Niki, Kata is megalázónak érzi, hogy a párjától kell pénzt és engedélyt kérnie:

„A második gyermekünkkel vagyok itthon, és jelenleg a gyeden kívül nincs más bevételem, ezért ha valamelyik gyereknek akarok venni valamit, vagy elmennék fodrászhoz, kozmetikushoz, mindig a páromtól kell pénzt kérnem. Megalázónak érzem, hogy ez nem működik nálunk természetes módon, mert a párom elzárkózik a közös bankszámlától. Amikor ad egy bizonyos összeget, azzal tételesen el kell számolnom és sokszor beleköt, hogy miért nem az olcsóbb terméket választottam. Amíg volt aktív jövedelmem nem okozott gondot, hogy akár magamnak, akár a közös háztartásunkba megvegyek valamit, de most mindenen, ami anyagi jellegű összeveszünk. Megfogadtam, hogy amint visszamegyek dolgozni – már csak egy hónap-, lesz dugipénzem, és én döntöm el, mire költöm.”

Vannak kapcsolatok, ahol a titkolózás rombolja a felek közötti bizalmat és kötődést:

„Amikor Zolival megismerkedtünk, imponált nekem, hogy jó anyagi körülmények között él. Sosem beszéltünk pénzről, ő mindig gavallérként fizette az éttermet, az utazásokat. Persze nekem is volt keresetem, de közel sem annyi, mint neki. Az összeköltözésünket követően természetesnek vettem, hogy a háztartás költségeit én állom, bevásárolok, ő pedig a nagyobb kiadásokat – például az új otthonunk bebútorozásának költségeit- viseli. Amikor összeházasodtunk, még ő ajánlotta, hogy ad egy társkártyát a számlájához, de ebből nem lett semmi. A gyermekünk megszületését követően havonta átutalt nekem egy összeget, hogy abból vásároljak be és a legszükségesebbeket meg tudjam venni magamnak és a babának, de a közös számláról azóta sem akar hallani. Ő azt mondja, hogy a családnak spórol, de nem mondja meg, mennyi a megtakarításunk és azt sem tudom, hogy azt hol tartja. Nincs információm arról sem, mennyi a havi bevétele, egyszer kétségbe van esve, hogy nincs pénzünk, máskor meg arról mesél, milyen szépen gyarapodunk anyagilag. Nincs félretett pénzem, és állandó létbizonytalanságban élek mellette.”

Egy kapcsolatban nem lehet különválasztani a pénzügyeket a párkapcsolat egyéb fontos területeitől: ahol intimitás, bizalom és egyensúly van, ott az anyagiak terén is rend és egyetértés uralkodik a felek között.

A párkapcsolatnak minden szinten az egyenrangúság felé kell törekedni, hiszen ha a hangsúly eltolódik, ott borul az egész rendszer.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

10 nem szokványos kérdés házasság előtt