Borítókép: Kötelező olvasmány megzenésítve a mai gyerekeknek, Lackfi szövegekkel

Kötelező olvasmány megzenésítve a mai gyerekeknek, Lackfi szövegekkel

Az Apnoé zenekar újabb kötelező olvasmányt dolgozott fel Lackfi Jánossal.

Az Apnoé zenekarnak hamarosan megjelenő, kötelező olvasmányokat feldolgozó lemez sorozatának legújabb darabja a Légy jó mindhalálig című regényt dolgozza fel. A zenekar Móricz Zsigmond 101 éve megjelent, emberséget és tisztaságot felmutató önéletrajzi vonatkozású regényének színpadi adaptációjához Lackfi János dalszövegeivel írt színes-szagos dalokat az Apnoé zenekar.

Mi a kapcsolat zene és a történetek között?

Apnoé zenekar: Egy dal vagy vers többek között attól is fantasztikus, hogy pár versszakban, vagy 3 percben képes összefoglalni, többrétegű mondanivalót, vagy jelen esetben egy egész fejezetet. A dallamokkal sincs máshogy, egy egész univerzum képes megszólalni pás hangjegyben.

Hogy kerül képbe egy alternatív zenekarnál a kötelező olvasmányok dallá alakítása? Tutira van egy jó sztoritok, hogyan pattant ki a fejetekből?

Egy régi koncertszervező barátom kért meg rá évekkel ezelőtt, hogy a rokkendroller társaságunk muzsikállion gyerekeknek is. Első gondolatra elég meredeknek tűnt bőrdzsekiben tornacipőben kölyökműsort játszani, de hamar rájöttünk hogy van mondanivalónk és egy gyereksereg a legőszintébb közönség akit csak egy zenész el tud képzelni.

Milyen volt a Kincskereső turné fogadtatása, mik a visszajelzések?

Ahogy azt írtuk is, “Mesés zenejátékunkat” játszottuk északon, délen, keleten és nyugaton is Jellemzően újabb történetre éhesen hívnak minket vissza. Ezért is született a folytatás a Légy jó mindhaláliggal.

Hogyhogy pont Lackfi Jánost vontátok be a projektbe?

Remélem jól emlékszem vissza, de azt hiszem az ötlet hogy kötelező olvasmányt vigyünk ilyen módon színpadra az után következett, hogy megkerestük Jánost, írjon nekünk történetet és dalokat egy új gyerekműsorhoz. Klasszikusok újraértelmezésében, frissítésében pedig Ő az ÁSZ.

Ti magatok hogy álltatok a kötelező olvasmányokhoz?

Lackfi János: Én abszolút nem vagyok mérvadó, általában mindet korábban olvastam, mint kellett volna. Lelőhetetlen könyvfalógépként daráltam az oldalak százait, ezreit. Épp ezért mikor valamit átírok mai gyerekeknek, egyáltalán nem az akkori magamra, nem a könyvbolondokra gondolok. Ők akkor is olvasni fognak, ha be lesz tiltva.

Az albumon megtalálható első, publikus dalt már meg is hallgatható: