Megmondom a magamét Lackfi János Kincskereső kisködmön-átiratáról

Borítókép: Megmondom a magamét Lackfi János Kincskereső kisködmön-átiratáról Forrás: a szerző felvétele
Megjelent Lackfi János átiratában a Kincskereső kisködmön, Móra Ferenc regényének „újragombolt” változata. Elolvastam és mélyen gondolkodóba estem arról, hogy változott-e valami a kötelező olvasmányok tekintetében.

Kicsit messzebbről kezdem:

VUK
Gyerekként se szerettem a kötelező olvasmányokat, de amikor harmadikban a fiamnak a VUK volt a kötelező, és így írtuk – hangsúlyozom, írtuk! – a dolgozatokat hétről hétre, akkor végleg kikészültem.

A történet röviden: hetente írtak dolgozatot mindig megadott fejezetekből. Szépen elolvasta a fiam az első pár fejezetet, beszélgettünk róla – vadászathoz, erdőgazdasághoz családi okokból is kötődve mi a másik oldalról is láttuk a dolgokat. Egyértelmű volt, hogy érti a történetet. Majd hazajött egy elkeserítő jeggyel, mert nem tudott válaszolni a feltett kérdésekre. Az eminens kislányok sem. A dolgozatot kikértem – jogotokban áll nektek is, éljetek vele! – és olyan kérdések voltak, amikre én se tudtam a választ.
Kábé ilyenek: milyen színű ing volt a gazdán, milyen fa mögé bújt a liba... tudomisén, évek távlatából nem emlékszem a konkrétumokra.

Stratégiát váltottunk: innentől kezdve elolvasta a fejezetet a fiam, elolvastam én, és lediktáltam neki – amit cukikám később a haverokkal is megosztott – a várható idióta kérdéseket és az arra adandó válaszokat. Jöttek az ötösök... neki is, haveroknak is. Minden doga után cinkosként nevettünk.

Forrás: Unsplash.com

AZ ARANY EMBER
Eltelt jó pár év, közben voltak bőven jó emlékű kötelezők és ajánlott olvasmányok is, de idén Az arany ember volt a soros. Kollégista gyerek, nem tudtam segíteni. Szenvedett vele, nem szerette, de úgy gondoltam, hogy akkor ebből kapja meg a maga rossz jegyét teljes joggal, és legyen talpraesett, az év folyamán húzzon bele, ha a többi jegy jó, akkor az átlagot simán felhozza.
Hát a tanárok – sem az irodalomtanár, sem a kollégiumi nevelő – nem így gondolták. Amíg el nem olvasta, hétről hétre megkapta érte az újabb és újabb egyest.
Elérték a célt: elolvasta a gyerek a könyvet. Teljesítette a feladatot. Persze fogadni mernék, hogy semmire sem emlékszik belőle így fél év távlatból, és hogy magától a büdös életbe nem fog egy Jókai regényt levenni a polcról, az is fix.

Biztos elérték a célt? Nem lett volna jobb azt mondani, hogy oké, akkor kapsz egy egyest, és ajánlunk neked valami más olvasnivalót? Akár egy másik Jókait?

LACKFI ÉS A KINCSKERESŐ KISKÖDMÖN
Nagyon szép mese, tényleg szívhez szóló, de nagyon szomorú, és pont olyan egy kislánynak, mint egy kiskamasznak a fent említett Az arany ember. Épp ezért különös kíváncsisággal nyitottam ki Móra Ferenc Lackfi János által "újragombolt" Kincskereső kisködmönjét. A korrektség jegyében: imádom Lackfi humorát, nem keresek kákán is csomót ha őt olvasom, így előnyből indult.

Átírta és mégsem
Az "új" könyv is azonos fejezetekre tagozódik, az üzenet változatlan, a hangulat továbbra is borús, de két dolgot nagyon jól csinált Lackfi:

  1. humort vitt bele: miközben amúgy is könnybe lámadt kislányom szeme – tudjátok, az első fejezetben meghal a kisfiú húgocskája torokgyíkban –, legalább volt más olyan kis részlet, amin tudott nevetni.
  2. és tudta, hogy mit nem értenek meg a mai gyerekek: ködmön, torokgyík, körtemuzsika... fejezetenként minimum egy ismeretlen szó. Ezeket ha egyedül olvassa az eredetiben egy gyerek, nem érti meg, hogy mit olvas. Marad a szülő, és marad a pedagógus, akivel az órán átbeszélik. Erre van az óra nem? De könyörgöm, milyen lenne, ha mi úgy olvasnánk egy regényt, hogy csak másnap a munkahelyünkön magyarázná el valaki, hogy mit is jelentett benne ez vagy az? Élveznénk mi az ilyen regényt? Nem! Lackfi ezt pontosan tudja, és anélkül, hogy szájbarágós lenne, vagy túlságosan vicces, minden szót megmagyaráz. Olvasmányossá, maivá teszi a regényt. Ott, helyben. Nem másnap.

TANÁRNŐ KÉREM, LEHETNE EZT OLVASNI AZ EREDETI HELYETT?
Nem! Igaz, csak két tanárt kérdeztem meg. Igaz, egyik sem kérte kölcsön a könyvet válaszadás előtt... Marad a VUK-os felállás, majd mi otthon megoldjuk. Addig is összebújunk, együtt vagyunk.

Válogass ezekből a kortárs gyerekkönyvekből is: