Hogyan erősítsd a gyerekedben a természethez való kötődést?

Karantén,kert,gyerek Forrás: Getty
A mai gyerekek kötődése a technikához sokkal erősebb, mint a természethez. Nem pacsálnak eső után a sárban, nem keresnek a fűszálak között bóklászó bogarakat, nem töltik a nyarat falun és nem szaglásszák a levegőt, mikor tavasszal virágba borulnak a fák. Tégy róla, hogy ez ne így legyen.

A #maradjotthon időszaka (is) remek lehetőség arra, hogy a gyerek figyelmét a természetre irányítsd, hogy felkeltsd benne az igényt arra, friss levegőn legyen és ismerkedjen a környezetével. Tapintson, szagoljon, kússzon, másszon, tapasztaljon.

Ha van kertetek, akkor elég csak kilépnetek a teraszajtón, hogy elkezdhesd a "környezetórát", de ha lakásban éltek, akkor is ugyanolyan széles a prespektíva: várnak az erdők, mezők, folyópartok. A természet közelsége stimulálja az agyat, karbantartja az idegrendszert, a friss levegőn mozgás erősíti az immunrendszert. De legfőképp: a természethez való kapcsolódás "leföldel" vagyis az itt és mosthoz kapcsol, ami nagyon fontos ellenpont akkor, amikor az életünk nagy része a virtuális világban zajlik. Ha időben rávezeted a gyereked arra, milyen jól lehet töltődni a természetből, később sem fogja teljesen beszippantani a technológia.

Tüskevár,karantén,home office,gyerek,kert
Forrás: Getty

Következzen néhány tipp, hogyan nevelj természetszerető gyereket

Építsetek csatornákat, vízelvezetéseket, kis tavat! Jelölj ki a kertben (vagy egy erre alkalmas helyen a szabadban) egy kb. két négyzetméteres területet, az lehet a a srácok, lányok saras gödre! Koszolják csak össze magukat - ahogy a szüleink mondanánk - „legalább ellenállóbbak lesznek”. Ha a kertetekben van homokozó is, telehordhatják vízzel és a sárból felhúzott alkotásba beépíthetik akár a játékaikat is. (Majd később kimosod meg kifertőtleníted azokat). A lényeg, hogy intenzív ingerek érjék a gyerekeket, hogy sok legyen a fizikai tapasztalás.

Építhettek bunkert is, ami afféle titkos kis zug lehet, ahová szintén bevihetik a kedvenc játékaikat. Ha „esőbiztos” bunker készül, akár kinn maradhatnak, akkor is, ha esik az eső. Lehet, hogy nagyobb élmény lesz számukra egy-egy turistalátványosságnál

Csináljatok tűzrakó helyet! Nem árt, ha a gyerekek megismerik a veszélyes dolgokat, hisze melletted biztonságos körülmények között tehetik. Süssetek, főzzetek együtt, életre szóló élmény lesz számukra!

Sátrazzatok! Ha már meleg az idő, akár kinn is aludhattok a sportáruházakban relatíve olcsón beszerezhető „fesztiválos” sátrakban. Minden pozícionálás kérdése, kinevezehetitek indián sátornak vagy SAS túlélő területnek, és a gyerekekek már be sem akarnak majd menni a szobájukba. Lehet a sátor oldalán árnyékjátékot játszani, vagy ha van egy kis ablaka, bábozni is lehet benne.

Építsetek madáretetőt és tegyétek ki a teraszra, erkélyre. Hamarosan megjelennek a kis csurik, kezdődhet a madárles, amit most te tartasz, nem az óvodába meghívott biológus. Készülj fel, hogy ne érjenek váratlanul a kérdések a cinkékről és társaikról. Lefilmezhetitek a seregélyeket, miközben megeszik a szomszéd fájáról a cseresznyét, ezt aztán feltölthetitek az ovis csoport FB-oldalra. Írhattok együtt megfigyelési naplót.

Bámuljátok a felhőket. Feküdjetek hanyatt egy pokrócon és beszélgessetek arról, milyen formát, alakot láttok bele egy-egy felhőbe, aztán kanyarítsatok történeteket hozzájuk.

Jöhet a jó öreg buborékfújás. Ja, hogy uncsi? Léteznek hatalmas buborékot fújó eszközök is, amit az ördögbotos hippiknél láttatok, amikor tavaly nyáron a belvárosban jártatok…

Készítsetek veteményest, komposztot, és ha este úgy néznek ki a srácok, mint az ördögfiókák, vagy Bütyök és Tutajos a Tüskevárban halpucolás után, akkor biztosra veheted: élményekben gazdag napjuk volt.

És mutatunk néhány szülőt is, akiknek a karanténban is sikerült megőrizniük a humorérzéküket