6+2 spórolási tipp karácsonyra: hogyan ne verd magad adósságokba?

karácsony,spórolás,túlköltekezés Forrás: Getty Images
Hogy is szokták mondani? A karácsony a szeretet, a béke, no meg az elhibázott pénzügyi döntések időszaka. Ha a túlköltekezés helyett idén inkább racionális döntéseket hoznál – sőt akár még egy kicsit spórolnál is –, akkor az alábbi tippjeinket mindenképpen érdemes megfogadnod.

Érthető, ha azt szeretnéd, hogy a karácsony az egész család számára meseszerű és tökéletes legyen – ezt a tökéletességet viszont nem feltétlenül az anyagi oldalról kell megfogni. Elcsépelt közhelynek tűnhet, pedig nagyon is igaz: az ünnepnek nem az ajándékokról, hanem a közösen, szeretetben eltöltött időről kellene szólnia.

Na jó, persze ezzel mi sem azt mondjuk, hogy teljes mértékben le kellene számolnod a karácsonyi ajándékozással… Sokkal inkább a tudatosságon és a következetes szabályok felállításán van a hangsúly. A következőkben Szopper Zsófia pénzügyi szakértő segítségével vesszük sorra, milyen spórolási trükköket érdemes bevetni a karácsonyi nagybevásárlás idején.

Kölcsön helyett apró trükkök

Mivel az idei karácsony már szélsebesen közeledik, ezt a tippet inkább a jövőre nézve lesz érdemes a megfogadnod. Az utolsó pillanatban felvett kölcsön helyett, Szopper Zsófia azt ajánlja, hogy egész évben próbálj meg tudatosan készülni az év végi kiadásokra. Ebben pedig a szakértő két kedvenc spórolási tippje is segíthet.

  1. Minden nap tedd ki az aprót a pénztárcádból! Hidd el, észre sem fogod venni, hogy hiányzik, mégis rengeteget spórolhatsz rajta. A munkahelyed kávéautomatája is egy alattomos pénznyelő, hiszen napi 500–600 forintot is beledobálhatsz. Nem lenne sokkal jobb, ha ezt a pénzt inkább félreraknád?
  2. Ha van rá mód, akkor a bankkártyád helyett inkább készpénzzel vásárolj! A kártyánál egyszerűen nem érzed a pénznek a súlyát, egy mozdulattal odaad a pénztárosnak és már húzza is le. Sokkal tudatosabb döntéseket hozhatsz, ha fizikálisan is bele kell nyúlnod a tárcádba és kivenned belőle a húszezrest.

Most pedig jöjjenek a spórolási tippek, amelyeket kifejezetten az ünnepek előtt alkalmazhatunk! Katt a galériára: