„Nem tettem szűrőt a gyerekeim kütyüjére: vajon igazam volt?” – interjú Bombera Krisztinával

TI,Kölyök,Éva Psziché est,Bombera Krisztina,kütyü
Az Éva Psziché Est egyik résztvevőjeként az újságíró úgy látja, elvesztettük a fiatalok bizalmát, és új kommunkiációs utakat kell keresnünk hozzájuk.

Miért olyan fontos neked ez a téma?

Alapvetően azért, mert van két kamaszgyerekem, és szeretném érteni, jobban ismerni az ő világukat. Közéleti újságíró vagyok, akinek a kommunikáció a szakmája, mégis:

éva psziché est,psziché
Még van pár jegy az április 16-án esedékes Éva Psziché Estre! Le ne maradj róla!

Több más tevékenységed fókuszában is a fiatalok állnak.

Igen, például kurátor vagyok a Hintalovon Alapítványnál. Nem is tudok annál fontosabbat elképzelni, mint amire a Yelon applikációval vállalkoztak: szexedukációra egy olyan korban, amelyben a gyerekek 9 és 12 éves koruk között kezdenek el pornót nézni. A CNN Híradóval pedig mi voltunk az első olyan szerkesztőség, amely az Instán is megjelent. Adás előtt csinálunk egy Facebook Live-ot, amelyben arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy nézzék meg a híradót, utána pedig az Instán megpróbáljuk elmondani a tizenéveseknek, hogy például mi a jelentősége annak, amit az amerikai elnök azon a héten csinált vagy mondott.

Mi a helyzet a saját gyerekeiddel?

Nagyon kevéssé érdekli őket a szakmám. Mint médiaszereplő, egy letűnt kor embere vagyok a számukra. Akkor beszélnek rólam a suliban az osztálytársaik, ha Youtube “hit” lesz egy-egy interjúnk az ATV START-ban, csak ott látnak vagy az instán, ugyanis buzgón posztolok az instára is számomra fontos, túl komoly témákat. Én igyekszem odafigyelni rájuk, próbálom követni, hogy miről beszélnek, esténként megkérem őket, hogy mutassanak párat azokból a YouTube-videókból, amelyek foglalkoztatják őket.

A te gyerekeid is kütyüznek?

Hogyne. Tiltani sosem akartam a kütyüzést. Inkább felvértezni őket azokkal a tartalmakkal kapcsolatban, amelyekkel nem szeretném, ha egyedül kellene megküzdeniük. Óvni szeretném őket attól, hogy maguknak vagy másoknak digitálisan ártsanak. Ennyit tudok tenni.

Azt nem tudom megakadályozni, hogy olyan világokban kalandozzanak, amelyekből én már keveset értek.

Persze, hogy aggódom néha, hogy mit néznek, mi ugrik az arcuk elé akaratlanul akár. Mégsem tettem soha semmilyen szülői szűrőt a telefonjukra, és ez a mai napig dilemma a számomra, hogy jól tettem-e.

Bizalom kontra védelem?

Sokáig bennem is így fogalmazódott meg ez a probléma. Ma már inkább azt mondanám: bizalom=védelem. Nincs itt ellentmondás. Hiszen valójában semmitől nem tudod őket megvédeni: lesznek szerelmesek, össze fog törni a a szívük, fognak bulizni, bizonyára szerintem túl veszélyesen is.

Egyetlen dolgot tudok elérni: azt, hogy bízzanak bennünk és tudják, hogy hozzám és az apjukhoz bármikor fordulhatnak.

Április 16-án immár második alkalommal találkozhatnak veled az ÉVA Psziché Est résztvevői. Örömmel fogadtad el a felkérést?

Igen! Tavaly nagy élményt jelentett a színpadon talákozni Pásztor Annával és Almási Kittivel. Hogy visszacsatoljak a generációk közötti kommunikáció témájához: megéltük azt, hogy a negyvenes generáció tagjaiként húszas, harmincas nőket is “szórakoztattunk”. Jó érzés volt.