A nagy cicaszótár – Így próbál kommunikálni veled a macskád

macska Forrás: Unsplash
Önfejűek és sokszor kiszámíthatatlanok, mégis imádjuk őket. A macskák egészen varázslatos lények, akik – még ha nehezükre is esik néha kimutatni – igenis tudnak kötődni az emberhez, és nagyon tudnak szeretni is. Hogy jobban megérthessük őket, érdemes odafigyelni a testbeszédükre.

Testbeszédjüket használva a macskák rendkívül sokféle üzenetet képesek küldeni a környezetüknek. Farok, fej vagy éppen fültartásukból a többi között az is kiolvasható, ha egy állat retteg, vagy éppen nagyon jól érzi magát. Ha igazán tudatos cicagazdi szeretnél lenni, érdemes az alábbi jelekre neked is odafigyelni.

Ám még mielőtt részletesen belemennénk a macskák testbeszédének boncolgatásába, zárójelben még meg kell jegyezni, hogy ahhoz, hogy valóban meg tud érteni, mit üzen a cicád, a jelzéseit az adott környezetben kell értelmezned. Tehát ne csak önmagában a macska viselkedését kell figyelni, hanem például azt is, hogy hol van éppen, ki van még ott rajta kívül, mikor evett utoljára, mi történik a közvetlen közelében… A sort természetesen még hosszan lehetne folytatni, de idővel úgyis rá fogsz érezni.