Igenis a korababák is képesek szopizni, az anyák pedig készség szinten szoptatni - a szakértő szerint az anyai kompetenciát kell erősíteni otthon is

Borítókép: Igenis a korababák is képesek szopizni, az anyák pedig készség szinten szoptatni - a szakértő szerint az anyai kompetenciát kell erősíteni otthon is Forrás: Getty Images
Nem szabad túlságosan körülményeskedni, a cél a természetesség. Így az édesanya is egyre magabiztosabbnak érzi magát a koraszülött otthoni szoptatásával, ellátásával kapcsolatosan – véli Sachraoui Sid - Aliné Schäffer Erzsébet (Böbe). Az IBCLC szoptatási szaktanácsadó szerint egy szakember nagyon sokat segíthet abban, hogy a baba-mama páros mielőbb összehangolódhasson. Augusztus 1. az Anyatejes táplálás világnapja.

Elérkezett a nagy nap, végre otthon vagy a koraszülött babáddal, megannyi inkubátorban eltöltött nap után. Hátránnyal indultatok, a testközelség, az igény szerinti szoptatás nem éppen ideálisan alakult; annak ellenére, hogy ma már a koraszülött PIC osztályokon is nagyon igyekeznek, hogy a szülőket is minél jobban bevonják a baba gondozásába, etetésébe.

Mostantól viszont más világ lesz: nem lehet csengetni a nővérnek, neked kell megbirkóznod a feladattal.

Szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatban sokat segíthet, ha szakértőhöz fordulsz, aki tanácsokat tud adni, hogyan tápláld koraszülött babádat otthon – mondja Sachraoui Sid - Aliné Schäffer Erzsébet (Böbe) IBCLC szoptatási szaktanácsadó, gyermek szakápoló, egészségügyi gyakorlatvezető, "mentor-tereptanár", az Életkezdet Szakmai Egyesület elnöke.

Mi a helyes szoptatási technika?

A PIC osztályon a baba érettségének, aktivitásának és állapotának megfelelően már begyakoroltatok egyfajta technikát; amiben az ott dolgozó specialisták, intenzíves nővérek segítettek. Őket speciális szakképzésekkel, „ráképzésekkel” készítik fel erre a feladatra. Az anyukák is egyre elégedettebbek és gyakorlatiasabbak; a baba is, ha a PIC-ből hazaengedték; már kellőképpen alkalmazkodott a mi világunkhoz, a képességei sokat javultak. A korababát otthon is egészségügyi végzettségű szakemberek várják; a gyermekorvos és a védőnő rálátnak az előzményekre; amit figyelembe vesznek további ellátásuk, gondozásuk során. (Nagyon szerencsések vagyunk Magyarországon a védőnői hálózattal, ami világszinten kuriózumnak számít.) Egy korababa a későbbiekben is kiemeltebb odafigyelést igényel, az újszülött társaihoz képest – véli a szakértő.

Egyébként sem tartom helyesnek, hogy minden babát ugyanolyan módon kezeljenek, kiváltképp egy korababát.

Mindig is azt mondtam a tanítványaimnak, hogy személyre szabottan kell kezelni a gyerekeket.

Nem szükséges hasonlítgatni a kortársaihoz, hiszen mindenki a saját ütemében tud és képes fejlődni. Persze vannak szabályok a fejlődést illetően, amiben viszont nagyon sok eltérés mutatkozik. Korababáink különböző fejlettséggel születnek és alacsonyabb súlyuk miatt a fizikai terhelhetőségük is más, ezért más elbírálást igénylenek. Szeretném kihangsúlyozni, hogy igenis ők is képesek szopni, hiszen ezzel az adottsággal születnek, ha valamilyen sérülés nem történt. Terhelhetőségük függvénye, hogy mennyire tudnak kitartóan magukhoz venni annyi táplálékot, amennyire szükségük van. Ha valamiben, akkor ebben mutatkoznak eltérések – teszi hozzá Böbe.

Különösen fontos a korababáknak a szoptatási pozíció; amiatt, hogy milyen testhelyzetben tudnak aktívabbak lenni; s ahhoz, hogy ez a legideálisabban alakulhasson, a megfelelő szakmai rálátás szükséges. A szoptatás sikerességében az édesanya adottságai is meghatározóak. Minden szempontot; az adottságokat, a kényelmet, a baba állapotát, fizikai aktivitását figyelembe kell venni; ebben pedig az egészségügyi végzettségű szoptatási szaktanácsadó tud a megfelelő segítség lenni.

A mamák készség szinten tudnak szoptatni. Ha a szoptatás mégsem valósulna meg teljes mértékben, akkor a tejfenntartás, a megfelelő tejtermelődés miatt mindenképp fejésre van szükség. Ha pedig a baba nem tud szopni elegendő mennyiségű anyatejet, akkor pótlásokról kell gondoskodni.

Az alternatív etetési módszerek közül a pohárból történő itatást emelném ki. Ez olyan szempontból is egyszerű, hogy az úgynevezett „feles poharak” szinte minden háztartásban megtalálhatók. Tisztításuk, fertőtlenítésük egyszerű; pohár szájának átmérője pedig jól illeszkedik a baba szájához. A cumisüveget nem javaslom a szoptatási technika megzavarása miatt. Amennyiben az anyuka nem magabiztos a pohárból való itatásban, akkor lehet más egyénre szabott etetési módszerekkel is próbálkozni; például a kanalas etetéssel, ami egy-két napos korban működik. Ujj etetés, szondás táplálás/SNS készülék - ezeknek is van helyük, de ezek mind átmeneti megoldások, amik nem válhatnak tartóssá; hisz a szoptatásnak kell prioritást élveznie. Ezek a módszerek ráadásul időigényesek is. Persze mindenképpen a biztonságos táplálásra törekszünk. a félrenyelés kockázata miatt – fűzi hozzá a szoptatási tanácsadó.

Csak azért, mert koraszülött a babád, nem feltétlenül kell alkalmazni mindenféle segédeszközt. Gondolok itt például a bimbóvédőre, ami elbizonytalaníthatja a mamát, megingatja kompetenciájában, sőt megkérdőjelezi a testi adottságait.

A bimbóvédővel történő szoptatás ugyanis a szoptatás illúziója. A nőkben pedig épp azt kell erősíteni, hogy képesek mellből szoptatni, segédeszközök nélkül.

Ehhez kell egy jó gyakorlattal rendelkező szakember, hogy a prioritás a szoptatás maradjon. A koraszülött babák ahogy hízni kezdenek, erősödnek; a helyzet is egyre ideálisabbá válik. Olyan gyorsan és olyan jól tudnak fejlődni, hogy egyre könnyebben veszik az akadályokat. A kulcs a természetességben rejlik, nem szabad túlkörülményeskedni a helyzetet. Ezáltal a mama magabiztossága is csak növekszik, és kompetensnek érzi magát a saját babája szoptatása, és ellátása terén.

Nagyon fontos lenne az is, hogy az anyukák ne legyenek feleslegesen leterhelve; ők így is nehezebb helyzetben vannak, a koraszülésük lelkileg is megviselte őket. Eleve összetettebbek a feladataik, a kapcsolattartás a korházzal, ott a sok időpont és kontrollvizsgálat, amire vissza kell járni a baba utánkövetése miatt.

Az egyik legfontosabb pedig az, hogy a koraszülöttel otthon minél többször, minél hosszabban bőrkontaktusban legyen az édesanya: ez mind neki, a babának és a családnak is gyógyír.

Ez a kenguruzás, egyfajta hiánypótlás is, ami a születést követően kimaradt. Bár ez nem lesz ugyanaz, mint az "arany óra", de mindenképp kiemelkedően hasznos. A kenguru módszer már az 1990-es években remekül működött az újszülött osztályokon, a koraszülött babákkal Debrecenben. Napjainkban is vannak korházak, PIC osztályok, ahol felismerték ennek jelentőségét és nagy sikerekkel alkalmazzák. A jó gyakorlati hozzáállás meghatározó a mama-baba páros összehangolódása szempontjából, hiszen ők a főszereplők.

(Böbe)

Galériánkban olyan híres szülőket találsz, akiknek koraszülött gyermeke született.