kölyök,gyerek,szülő Forrás: Jordan Whitt

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elmesélje a napját

Ha a címben található kérdésre rendszeresen csak egy nagy ’Semmi’ a válasz, akkor mindenképp olvasd el a tippjeinket.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

Ne kérdezz semmit!

A gyerekek nem szeretik, ha faggatják őket, sem azt, ha valami kötelező. Márpedig ha kötelező mesélnie a napjáról, akkor inkább nem mond semmit. Várd meg, amíg ő szeretné elmesélni. Hidd el, rengeteg minden történt vele és meg is fogja osztani veled, ha eljött az ideje.

Ne a hazafele úton kérdezz!

Siettek haza, nagy a dugó, ideges vagy, mert a főnököd nem engedett el jövőhétre szabira, te a vezetésre figyelsz, még be kell ugrani a boltba is, azon gondolkozol, mit kéne főzni másnapra, és közben még az egyik kollégád is hívogat valami munkával kapcsolatos dolog miatt… És te eközben a káosz közben szeretnéd, ha gyermeked nekiállna és részletesen elmesélné, hogy mi történt vele. Ne csodálkozz, ha nincs hozzá kedve.

Csak róla kérdezz!

Ha azt hiszed, hogy jó csel, ha nem is róla faggatod, hanem az ovis barátjáról vagy az osztálytársáról, nagyot tévedsz. Ezzel pont az ellenkezőjét éred el. A gyerek azt fogja hinni, hogy igazából nem is rá vagy kíváncsi, és még kevésbé lesz kedve élménybeszámolót tartani.

Csak rá figyelj!

Amikor elhangzik a „Mi történt veled ma?” kérdés, ne nyomkodd a telefonodat. A közeledben se legyen. Ne tévézz és ne is laptopozz, de még újságot se lapozgass közben. Amikor a napjáról érdeklődsz, csak rá figyelj, rá nézz, hogy tényleg lássa, hogy nem érdekel semmi más téged, csak ő és a válasza.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.

Nézd meg, hogyan sikerülhet levakarni a gyereket a képernyőről!