Hogyan tanítsuk meg a gyereket egyedül játszani? Szakértő válaszol podcast csatornánkon!

Borítókép: Hogyan tanítsuk meg a gyereket egyedül játszani? Szakértő válaszol podcast csatornánkon! Forrás: Getty Images (Catherine Falls Commercial)
Elindult a REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozatának második évada. A Játékidőben a játékok csodálatos világát járjuk körbe adásról-adásra. Vajon játszani is meg kell tanítani a gyerekeket? Vagy a játék az alapelemük a kicsiknek? És mi a helyzet az önálló játékkal? Kell, hogy egyedül elfoglalja magát a gyermek? Hátránya származik belőle, ha ezt a skillt nem tudja elsajátítani? Sárosdi Virág gyógypedagógus sietett segítségünkre, hogy minden kérdésünkre választ adjon.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát, vendégek és szakértők bevonásával. Újdonság, hogy vlogcasttá alakultunk: idén már videófelvételen keresztül is beleshetnek a kedves hallgatók a stúdióba.

A második évad második epizódja

Beszédfejlesztés, mozgásfejlesztés, memória, finommotorika és koncentrációs képesség fejlesztése... Csak hogy néhány területet említsek azok közül, melyeknek fejlesztéséről temérdek informéció áll a kisgyermekes szülők rendelkezésére.

Az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon játszani is meg kell tanítani a gyermeket? Vagy a játék az alapeleme a kicsiknek? És mi a helyzet az önálló játékkal? Kell, hogy megtanuljon egyedül játszani a gyermek? Szükséges, hogy egyedül is elfoglalja magát huzamosabb ideig? Hátránya származik belőle, ha ezt a skillt nem tudja elsajátítani?

Ezekre a kérdésekre kerestük ebben az epizódban a választ. Sárosdi Virág gyógypedagógus logopédus, a skillo.hu oldal megálmodója, 6 gyermek édesanyja, 4 gyermek nagymamája sietett segítségünkre, hogy minden kérdésünkre választ adjon.

Az önálló játéknak az a legnagyobb hozadéka, hogy olyankor tanulja meg a gyerek a problémamegoldást. Mert egy önálló játékban fog például azzal szembesülni, hogy építem a tornyot és az leborul.

Mert amikor mi ott vagyunk, mi egyrészt jól építjük meg azt a tornyot, meg már alapoktól ügyelünk arra, hogy az a torony ne dőljön össze, meg észrevesszük, mikor az a torony már nagyon labilis és nem építjük tovább, de kell az, hogy ő építse meg, és ő tapasztalja meg, hogy hoppá ez a torony most összedőlt. És amikor már konkrét kérdése van, hozzánk, hogy miért dől össze az a torony, akkor tudunk neki valami támpontot adni – magyarázza Virág.

De hogy tudjuk a gyermekünket erre rávezetni?

Az új podcast epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

A legkisebbeknek az építőkocka az a játék, amivel először igazán elmélyülten játszik. A kicsit nagyobbaknak a DUPLO lesz a legjobb barátjuk, a nagyobbak vagy épp a gyermeklelkű felnőttek a LEGO-ért rajonganak.

Bármilyen építőkockára is esne a választásod, megtalálod a REGIO JÁTÉK kínálatában.

A Játékidő második évadának beszélgetéseit már videós formátumban is megnézheted, a második dásról készült felvételt akár most rögtön:

Sárosdi Virágot megtaláljátok a Facebookon, a Skillo.hu oldala ide kattintva érhető el, de az Instagrammon is követhető rengeteg hasznos tartalma.