Hogyan szülnek a nők Franciaországban?

Borítókép: Hogyan  szülnek a nők  Franciaországban? Forrás: Photo by Tim Bish on Unsplash
Négy magyar nőt kérdeztünk arról, milyen élmény Franciaországban életet adni egy gyermeknek. Közülük ketten Magyarországon szülték az első babájukat, a másodikat pedig kint, így összehasonlítási alapjuk is van.

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi lapszámában jelent meg először.

Felkészülés

Franciaországban járhatsz különféle szülésfelkészítő tanfolyamokra, melyek közt egészen különlegesek is akadnak. Tanulhatsz speciális éneklő lélegzést, hallgathatsz szofrológiát (egy speciális légzéstechnikán alapuló relaxációs módszer, amellyel enyhíthető a fájdalom), de részt vehetsz a szülésznő által tartott uszodai foglalkozáson is, vagy éppen olyan kurzust is választhatsz, amelyen megtanítanak kommunikálni a magzatoddal. A csoportokat aszerint is specializálják, hogy az első vagy a többedik babádat várod-e.
Helyszín. Nagyon sok nő nem a kórház, hanem az úgynevezett szülőotthon mellett dönt, ami olyasmi, mint egy kórház szülészeti osztálya, de kevésbé „kórházszagú”. Biztos lehetsz benne, hogy mindenütt ugyanolyan magas színvonalú ellátásban részesülsz.


Orvos, szülésznő

A leglényegesebb különbség a magyarországi viszonyokhoz képest az, hogy Franciaországban, hacsak nem lép fel valamilyen komplikáció, az orvos nincs is jelen a szülésnél, azt teljes mértékben a szülésznő vezeti le. Maga a várandósság sincs „agyonkövetve”, a szükséges vizsgálatokat a szülésznő végzi. Saját biztonságérzetének növelésére összes riportalanyunk felkért egy magánorvost a várandósgondozásra, de ez Franciaországban egyáltalán nem tipikus. Mellesleg egy magánorvosnál egyetlen vizit akár 100 euróba is kerülhet, annak pedig, hogy a választott orvos bejöjjön a szülésre, csaknem 400 eurós díja van. (Egyéb esetben, ha szükség van rá, az az orvos jön be, aki éppen be van osztva.) Az állami és az azt kiegészítő magánbiztosítás azonban (amit szinte mindenki fizet) téríti ezeket a díjakat. Borítékot pedig senkinek nem csúsztatnak a zsebébe… Az általunk megkérdezettek közül többen is megfogalmazták, hogy a nálunk megszokottnál kevesebb személy nyüzsgött körülöttük, és összességében háborítatlanabb szülésélményben volt részük.


Szoptatás

Bár a kórházban vagy a szülőotthonban segítenek a szoptatással kapcsolatban, ha az anyukának erre van igénye, úgy tűnik, az anyatejes táplálás egyáltalán nem olyan magától értetődő dolog Franciaországban, mint nálunk. Sokan el sem kezdik szoptatni a kisbabájukat, akár a tej elapadását kiváltó készítményt is szednek (mint sok másra, erre is van homeopátiás szer). Mindennek az is lehet az oka, hogy…


Vissza a munkába.

Franciaországban a nők általában viszonylag hamar visszatérnek dolgozni. Ha megvan az egyéves munkaviszony, akkor a szülés előtt 6, a szülés után pedig 10 hét szülési szabadság jár. Ha az ember még hozzácsap egy-két hét összegyűjtött szabadságot, akkor a gyerek három és fél, négy hónapos koráig kihúzhatja, de sokkal tovább nem. Ezalatt szinte a teljes fizetés jár, ezután azonban – ha valaki mégis otthon maradna a gyerek két és fél éves koráig – a juttatások összege mintegy 400 euróra csappan: ez azért elég nagy érvágás egy olyan pár számára, akik fejenként mondjuk 1800 eurós fizetéshez szoktak hozzá… Az is hozzátartozik, hogy ha az anya szoptat, naponta egy órával kevesebbet kell dolgoznia. És azt is lehet választani, hogy az anya csak félállásba megy vissza, vagy „80 százalékos” állásba. Igaz, előbbi esetben csupán 40, utóbbi esetben pedig 70 százalékos fizetést fog kapni – amit azonban a munkáltató kipótolhat 100 százalékra.


És mi lesz a gyerekkel?

A francia gyerekek jellemzően tehát két-három hónapos koruk körül bölcsibe kerülnek. Nem csoda, hogy az állami bölcsődékbe (crèche) szinte lehetetlen bekerülni – három évvel a tervezett gyerekvállalás előtt tanácsos bejelentkezni! A magánbölcsik pedig nagyon drágák. Sokak számára marad a köztes megoldás: a leginkább a mi családi napközijeinkhez hasonlító intézmények, amelyeket egy vagy több dadus (nounou) működtet a saját otthonában vagy egy bérelt lakásban. Ennek a szolgáltatásnak 600-700 euró körül van a havi díja, aminek körülbelül a felét állja az állam.

Forrás: GettyImages

Homeopátia

Ahogyan Franciaországban sok család életének része a homeopátia, úgy a szülészetben is gyakrabban alkalmazzák, legyen szó a tágulást segítő vagy a fájdalmat csillapító homeopátiás gyógyszerről. Az általunk megkérdezett dr. Christelle Charvet sebész, szülész-nőgyógyász például – bár pályája elején homeopátiaellenes volt, de a gyakorlati tapasztalat őt is, mint sok kollégáját, meggyőzte – már 20 éve használja eredményesen a homeopátiás készítményeket. Ezeket egyébként bármely orvos vagy szülésznő felírhatja Franciaországban. Mint mondja, emlékezetes maradt számára az az eset, amelyben egy tizenhat éves lány szülésénél segédkezett. A lány nem tervezte a várandósságot, és bizonyos okoknál fogva csak a nyolcadik hónapban fedezte fel, hogy terhes. A tágulás nem haladt megfelelően, sem oxitocin, sem epidurális érzéstelenítés hatására, a megfelelően kiválasztott homeopátiás készítmény azonban megtette a hatását: az anyuka egy óra múlva egészséges gyermeknek adott életet. Dr. Charvet-nek az is szívügye, hogy a fiatal lányok menstruációs panaszait minél korábban enyhítse homeopátiás gyógyszerekkel – eleinte a már bevált hagyományos készítményekkel együtt, később pedig akár önállóan is. Így elkerülhető az a fajta gyógyszerterhelés, amelynek egy nő sok esetben hosszú éveken át ki van téve.

Köszönet Knorr Zsuzsanna, Huppert Anzselika, Székely-Nagy Katalin és Ravai Györgyi segítségéért.

A négygyermekes fotós, Leilani Rogers több mint hét éve örökíti meg a szülés sokféle formáját – otthonszülés, kórházi szülés, császármetszés, vízben vajúdás egyaránt előfordul a képein. Ezek az intim képek azt bizonyítják, hogy a szülés minden formájában gyönyörű.