Hogyan kommunikáljunk a nagyszülőkkel, hogy elkerüljük a vitát?

Borítókép: Hogyan kommunikáljunk a nagyszülőkkel, hogy elkerüljük a vitát? Forrás: Getty Images
A nagyi csak segíteni szeretne, mégis szájhúzás mindig a vége? Számos tippünk van a nyugis kapcsolat megteremtésére!

Az egyik legszebb dolog az életbe, ha szüleinkkel is megoszthatjuk életünk legboldogabb pillanatait. Amikor láthatják az esküvőnket, a szülővé, családdá válásunkat. De akármilyen idillinek is tűnik ez a kép- amiben a család több generációja is jelen van -ha a benne lévők nem tudnak békével lenni egymás iránt, amikor folytonos a súrlódás. Az egymás közti nézeteltérések száma pedig fokozódhat, ha már gyerekes családként is működtök.

És kik is a nagycsaládon belüli konfliktusok leggyakoribb szereplői? Bizony, bizony: a menyek és az anyósok. Mutatunk pár ötletet arra, hogy te és az anyósod vagy épp a saját anyukád tisztábban kommunikáljatok és a nagymama tényleg segítségedre legyen, ha nálatok van.

Mielőtt még lenne unoka

Mivel magatoktól meghoztátok azt a döntést, hogy ti egy pár vagytok, házasságban vagy anélkül éltek, úgy a ti szövetéseteket, kapcsolatotokat értintő kérdésekben is ti vagytok a leghivatottabb döntéshozók. Lehet, hogy szuperjó a kapcsolatod az anyukáddal, vagy a párodnak az ő anyukájával, de a titeket érintő dolgokban, pusztán csak ti döntsetek. Bőven szülhet nézeteltérést köztetek, ha az egyik anyuka javaslatát követitek. A “mert az anyád azt mondta” kezdetű viták bizony nem vezetnek jó irányba.

Így tehát ti döntsétek el, hol és hogyan szeretnétek élni, mégha a leendő nagyik közelsége csábító is.

Ti tudjátok a legjobban, hogy mikor szeretnétek családdá válni, így határozottan, de finoman kérjétek, hogy ezt a témát tekintsék lezártnak: ne kérdezgessék folyton, hogy mikor jön az unoka.

Ha pedig már úton van a gyermek, a végső döntést a kicsi nevével kapcsolatban, saját igényeitek alapján hozzátok meg, és csak azért mert a férjed családjában három generáció viseli már a Gyula nevet, nem kell, hogy a fiatokat is Gyulának hívják.

Bővül a család!

Az unoka hírével kezdődik el csak igazán a közös élet a nagyikkal. Mert bizony ők ugyanúgy várják a kicsi érkezését. Örünek, aggódnak és lehet sztoriznak is, hogy bizony hogyan is volt az ő idejükben, ami nem biztos, hogy olyan építő jellegű sztorizgatás. Ezért hasznos, ha a leendő nagyik is elfogadnak egy pár jótanácsot.

Kezdjük azzal, hogy az 'Anyának mindig igaza van' örökbecsú mondás után szabadon kijelenthető, hogy a nagyinak is sok dologban igaza lehet- élettapasztalatát figyelembe véve- DE ne felejtsük el, hogy az ő emlékei és megélt pillanatai bizony jó huszon x, de lehet 30 évre nyúlnak vissza és azóta a világ, benne a technológia, a szemléletmód sokat-sokat változott. Igen, a mai kismamákat irtó rendszeresen monitorozzák. Viszgálatokra járnak, szűréseken vesznek részt, ami nem ellenük, hanem pont értük és a babáért van. Jó dolog, hogy rá lehet nézni a baba fejlődésére, ki lehet szűrni az esetleges rendellenességeket. És így a nemét is meg lehet tudni, ami így is csodás élmény tud lenni a várandósság felénél, nem csak a szülés pillanatában, mint ahogy anno volt.

A nagyik akármennyire is büszkék, hogy úton az unoka, a nagy hírt akkor osszák meg a barátnőikkel, ha a szülők ezt már bejelentették. Nem biztos, hogy jól esik a kismamának, ha mindig a pocakját simogatják, mégha azt a saját anyósa is teszi. A szülés intimitása pedig -pláne, ha a leendő szülők ezt kifejezetten meg szeretnék tartni magunknak- tabú. Persze abban az esetben, ha a saját anyukáját maga mellett szeretné érezni az anya, az kivételt képez. Bár március óta, pandémia idején mégcsak az apa is foghíjasan lehet bent a kórházban, így mostanában ez már az apukák nehézsége is.

Itt az unoka!

Talán a legfontosabb képesség, amivel jó, ha rendelkeznünk friss anyukaként, a tiszta kommunikáció. Tudod, hogy mi jó neked, mi jó a babádnak, tudod, hogy nem akarsz senkit megbántani, pusztán a formálódó baba-mama kapcsolathoz szeretnéd igazítani a környezeteteket és a benne lévők szerepét. Ha a körvonalakat határozottan megrajzolod, akkor az anyukád- lévé, hogy ismer, mint a saját tenyerét- egyből érteni fogja, hogy mit szeretnél.

Mi az amit határozottan kimondhatsz: Például, hogy hogyan jó nektek, hogy hogyan, mikor, mivel eteted a gyereket. Hogy kell-e neki cumi vagy sem. Hogy a ti napirendetekbe mikor fér bele, hogy a nagyi meglátogasson benneteket. Mutasd meg, hogy hogyan pelenkázod be a kicsit, hogy mit hová teszel. Megbeszélheted anyukáddal, anyósodal azt is, hogy hogyan tud neked jól segíteni. Mik azok a feladatok, amiket kérdezés nélkül elvégezhet nálatok, értsd ezen a mosogatást vagy épp a ruha hajtogatást. Kijelölhettek napokat, amikor örömmel szímítasz az érkezésére, megjelölhettek konkrét időkereteket is, hogy például szerda déltől 4-ig övé az unoka, te pedig addig elintézed a teendőidet, akár házon kívül is.

Cserébe pedig jó, ha a nagyi is együttműködő és például nem toppan be váratlanul. Elfogadja, hogy van, hogy magatok szeretnétek lenni, de ha hívják, akkor tudja, hogy szükség van rá és megy, ha tud. Nagy kincs az is, ha megjegyzi, hogy ti édesség mentességet tartotok a gyereknél és gyümölcsöt hoz, csoki helyett.

Szupernagyik hajrá!

A szupernagyiság elérésére számos nagymama képes, hogy miről veheted észre, hogy szupernagyi az anyósod vagy az anyukád? Berendez az unokának egy kényelmes kis sarkot, ahol altatni is tudod a kicsit. Mégha meg is van a véleménye a másik nagyszülőkről, akkor sem panaszkodik neked róluk. A nála szervezett ünnepségen nem veti magát rá egész estére az unokára és nem uralja le a beszélgetéseket a saját fiatal anyaságakor megélt történetekkel. Figyelmesen teret ad a másik nagyszülőknek is. Belátja, hogy ha mennetek kell, mert a gyerek nyűgös. Gyerekbiztossá teszi a lakását, hogy a kúszó-mászó unoka biztonságosan legyen nála is. És végül ismeri a mai kor kommuikációs csatornáit. Van facebookja, messenger-e, ahol fogadni tudja a tőletek a fotókat és ő is küldeni tud képet a gyerekről. Végül pedig olyan fontos dologgal is tisztában van, hogy a közösségi felületekre nem posztol ki képet az unokáról a ti engedélyetek nélkül.

Nemcsak látszólag, a gyakorlatban is szabályokkal teli lehet ez a kapcsolat, de a másik tisztelete, az egymás iránti szeretet minden szabályosságot finomítani tud, ás így egy kiegyensúlyozott meny-anyós vagy anya-anyává lett lány kapcsolat alakulhat ki.

Mir tegyetek, ha már rátok telepedtek? Íme pár tipp: