Hogyan boríthatja fel a karácsonyi jövés-menés a gyerekek napirendjét

Borítókép: Hogyan boríthatja fel a karácsonyi jövés-menés a gyerekek napirendjét Forrás: Getty Images
"Nem szeretném, hogy az idei ünnep is arról szóljon, hogy miközben a többiek önfeledten beszélgetnek, falatoznak és iszogatnak az ünnepi asztalnál; én egy másik szobában, csukott ajtók mögött csitítgatom órákig a túlingerelt 20 hónaposomat. És nem csak magam miatt mondom ezt." Egy fiatal anyuka kifakadása.

"Nem akarom, hogy a karácsonyi jövés-menés felborítsa a kisfiam napirendjét! Erősen gondolkozom rajta, hogy idén változtatok az ilyenkor szokásos rokonlátogatások menetén" – fakadt ki egy anyuka a közösségi médiában azzal a nem titkolt szándékkal, hogy véleményeket gyűjtsön az ötletét illetően.

"Lehet, hogy többen azt fogjátok mondani, túlaggódom és túlkomplikálom a dolgokat. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok, mit tennétek a helyemben? Nálunk ugyanis az a szokás, hogy december 25-én leutazunk a vidéken élő anyósomhoz, ott is alszunk nála és csak másnap jövünk haza. Hozzáteszem, nem vele van a bajom, igazán kedvelem őt, jóban is vagyunk és évekig eszerint ünnepeltünk a férjemmel, mióta csak összeházasodtunk.

A kisfiunk születése óta még csak egyszer voltunk lent nála ebben a felállásban karácsonykor; amire inkább nem is akarok emlékezni. Rettenetes volt, legalábbis én így éltem meg azt a másfél napot. Tudjátok, amikor a végtelenül nyűgös, folyton csak nyöszörgő, síró babátokat nem hogy elaltatni, de megnyugtatni is alig tudjátok.

Nekem erről szólt az az ünnep, hogy minden erőfeszítésemmel azon vagyok, Marcika megnyugodjon végre. Míg a többiek, férjem testvérei, anyósom ültek a terített, ünnepi asztalnál én a szomszédos hálóban, csukott ajtók mögött feküdtem a kisfiam mellett, és altatni próbáltam, persze sikertelen.

Estére nem is tudom, melyikünk volt a nyűgösebb..

Ebből kiindulva idén azt tervezem, hogy az ottalvós vendégeskedést egy fél napos, jövünk-megyünk látogatásra rövidítsem. Lehetőleg úgy, hogy a gyerek ebéd utáni és az esti alvása között legyünk csak ott. Tény, Marci általában véve nehezen tolerálja a legapróbb változásokat is, ami a napi rutinját – az evést, fürdést, alvást – illeti.

Szerintetek eltúlzom? Sejtem, hogy a férjem családja mit fog gondolni és tudom előre, ő maga se lesz feldobva az ötletemtől. Nevezzetek önzőnek, de ez akkor is igaz, hogy miközben mindenki gondtalanul szórakozik, én egyedül küzdöm végig az egész ottlétünket a túlingerelt, hisztis 20 hónapos kicsivel. Nem lenne sokkal egyszerűbb az ő rutinjához illeszteni a karácsonyi dínomdánomot?

Kisgyerekes sorstársaim, meséljetek, nálatok hogy szokás? Ti hogyan ünneplitek a karácsonyt és iktatjátok be a családlátogatásokat? Jöhetnek a tippek" – zárja a fiatal anyuka.

Forrás: mirror.co.uk

Ha pedig karácsony és családlátogatás: galériánkban 6 olyan kérdést, témát veszünk sorra, amiket a legjobb, ha ilyenkor elkerülsz!