Borítókép: Hello Spectry, átkódoljuk az autista gyermekek világát Forrás: Skool

Hello Spectry, átkódoljuk az autista gyermekek világát

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait. Mindezt úgy, hogy a kódolást és a játékon keresztüli tanulást hívja segítségül.

Az alapítvány Spectry nevű, ősszel induló, ingyenes webes platformját teljes mértékben az érintett gyermekek és szüleik igényeihez fogja igazítani, és úgy tanítja meg a programozást az érdeklődők számára, hogy közben az érintettek szociális készségei is formálódnak.

Hogyan érik ezt el? A projekt egyedüli támogatója a LEGO Csoport és a LEGO Foundation, amelynek sok évtizedes tapasztalata van a Learning through Play (LtP), azaz Játékon keresztüli tanulás módszertanával. Ezt a tematikát ötvözi a Skool a saját oktatási szisztémájával, amelyet 2014 óta használ sikeresen, és amelynek segítségével eddig több mint 5000 gyermeknek mutatta meg a programozás izgalmas világát. Élményalapú oktatási modellje a tervezői gondolkozást lépésről lépésre osztja meg a gyerekekkel, igazodva azok egyéni tanulási ritmusához.

A tanulási folyamat során különböző kalandokat teljesítenek majd a családok, miközben a karakterek olyan hétköznapi helyzetekbe kerülnek, amelyek megoldása az autizmussal élő gyermekek számára az átlagosnál nagyobb kihívást jelent - derül ki a Skool közleményéből.

Forrás: Skool

A Spectry megalkotásában az ötlet pillanatától kezdve részt vesznek érintett családok, és szakmai partnerként a Symbo alapítvány gyógypedagógusai segítik szakértelmükkel a Skool csapatát abban, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen novemberre.

A világ egy nagy társasjáték, amit együtt játszunk, és amelynek összetettsége néha fel sem tűnik egy átlagos ember számára. Az autizmussal élő embertársaink viszont úgy vesznek részt ebben a “játékban”, hogy nem mondták el nekik a szabályokat. A Spectry-nek köszönhetően egy könnyen használható, ingyenes, bármikor elérhető megoldáscsomagot adunk, amit sok-sok szituációs helyzetben segítséget ad az érintett családok számára
mondja Koleszár Szilvi, a Skool társalapítója, ügyvezetője.

A Skool 2014 óta segíti a gyermekek bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja. A Skool az elmúlt években számos egyedülálló kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat, célközönsége és az induláskori misszió - a lányok programozási oktatása - folyamatosan bővül.

A LEGO Csoporttal és a LEGO Foundation-nel közös együttműködésük 2020-ban indult a Kockamóka programsorozattal, amelynek keretén belül több, mint 5000 fiatalt értek el programozáshoz kapcsolódó ingyenes, online és offline aktivitásokkal.