Mit gondolsz, melyik házimunka robbantja ki a legtöbb veszekedést?

takarítás,konyha,nők,házimunka,veszekedés Forrás: Getty Images
Ha tudod, mely házimunkákból származik a legtöbb konfliktus, talán könnyebben elkerülhető a következő.

Csak az nem veszekszik a házimunka kapcsán, aki egyedül él – mindenki más összetűzésbe kerül emiatt a szüleivel, a kollégiumi szobatársaival, a párjával, a gyerekeivel (társasházban még akár a szomszédaival is). Mit kellene megcsinálni, mit kellene már hetek óta megcsinálni, hogyan kellene jól megcsinálni, sőt, mikor lenne ildomos megcsinálni. Nincs olyan otthon, ahol nem mennének időnként egymásnak ilyesmik miatt az együtt lakók – de azért a valós számok mutatják meg igazán, mennyire hétköznapi dologról van szó.

Az amerikai TaskRabbit online szolgáltatás, ami ezermesterekkel köti össze azokat, akiknek valamilyen segítségre van szükségük az otthonukban, 1000 amerikai felnőttet kérdezett meg a házimunkáról és a rutin karbantartási munkákról. A felmérés eredménye: az emberek 78 százaléka veszekedett már házimunka miatt. (Vajon a maradék 22 százalék igazat mondott?)

A válaszadók csaknem fele – 46 százaléka – azon kapott össze lakótársával, hogy hogyan kell megfelelő módon tisztítani valamit. Úgy tűnik, hogy akadnak, akiknek semmi sem elég tiszta. Szerintük a mosástól kezdve a mosogatógép telepakolásáig mindennek egy üdvözítő módja van, és nekik az sem elég, ha ezeket elvégzi valaki – csak az a jó, ha pontosan úgy végzi el, ahogy ők ideálisnak tartják.

A leggyakrabban ezek a feladatokat robbantanak ki veszekedést: selejtezés (41 százalék), a fürdőszobai lefolyók kitisztítása (30 százalék), bútor összeszerelése (27 százalék) és a tiszta ruhák megfelelő módon való hajtogatása (23 százalék). További népszerűtlen vagy undorítónak tartott munkák a mosás, a porszívózás, a cserék (például a villanykörte-csere), a fürdőszoba takarítása, a kerti munka és a házi kedvencek utáni takarítás – bár nem feltétlenül ezek okozzák a legtöbb perpatvart.

Mi tehetsz tehát, ha kevesebbet akarsz veszekedni a házimunkán? Először is: ha azt gondolod, hogy lehet jól és rosszul is takarítani, akkor fogadd el, hogy mindenki másképp csinálja – még a takarítást is. Inkább becsüld meg, hogy a családtagjaid/lakótársaid kiveszik a részüket a házimunkából. Másodszor: törekedj a megértésre és az együttérzésre – vajon mi az oka annak, ha valaki nem fejezte be a feladatot vagy befejezte, de csak hanyagul összevágta? Mit tudnátok együtt tenni azért, hogy ez ne forduljon újra elő? Harmadszor: az igazán utálatos (mármint számotokra utálatos) munkákra vegyétek igénybe inkább szakember szolgáltatásait.

Reméljük nem lesz belőle vita: ajánlunk tíz teendőt, amit érdemes ősszel elvégezni.