Így érd el, hogy ne rágja meg az égőfüzért – avagy 3+1 tipp, hogy a karácsony ne legyen rémálom a házi kedvencednek

Borítókép: Így érd el, hogy ne rágja meg az égőfüzért – avagy 3+1 tipp, hogy a karácsony ne legyen rémálom a házi kedvencednek Forrás: Getty Images
A karácsony és a szilveszter rengeteg olyan tárgyat és helyzetet hoz, ami súlyos veszélyt jelent a kutya, a macska számára. Különösen kölyökkorban fontos az odafigyelés, amikor a kedvencünk seperc alatt szétrág mindent... Erre a gyerekeket és a vendégeket is érdemes figyelmeztetni.

Vezetékek

A díszkivilágítás miatt a szokásosnál több hosszabbító, kábel és más vezeték lóg szanaszét a lakásban. Megrágcsálásuk jó mókának tűnhet egy szeleburdi nyuszi vagy kutyakölyök számára, de ez végzetes is lehet. A karácsonyi kivilágítás megtervezése legyen állatbiztos, és a vezetékeket tessék naponta ellenőrizni! Ha rágcsálásnyomokat találsz rajtuk, azonnal vond ki őket a forgalomból, mert áramütést okozhatnak. A következetesség is hasznos lehet: a kutya tanítása már pici kölyökkortól hozzájárul ahhoz, hogy megelőzhessétek a bajt és ne kelljen amiatt aggódnotok, hogy mindent megrág, ha csak öt percre nem figyeltek oda.

Dísznövények

Még a ragadozó állatok is szoktak olykor növényeket fogyasztani, akár az ízük okán (kutyák), akár például a lenyelt szőr felöklendezésének elősegítésére (macskák). A kizárólag lakásban tartott állatok nem feltétlenül tudják megkülönböztetni az ehető és a mérgező növényeket, illetve unaloműzőként vagy kíváncsiságból is megrágcsálhatják az újdonságokat. Számos otthonban nincs karácsony mikulásvirág vagy fagyöngy nélkül. Ez veszélyek egész arzenálját rejti magában: a mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik, fehéres nedvet termel a szárában, amely rosszullétet okozhat az állatoknak. A fagyöngy és a magyal is kedvelt ünnepi dekoráció, de minden részük mérgező a háziállatok (és a gyerekek) számára: előbb apátiát, hányást, vérnyomásesést, majd a keringés összeomlását okozhatják. A karácsonyfa, a fenyő kipárolgó illóolaja is okozhat száj- és gyomorirritációt, ezért a gondos gazdi műfenyőt választ. S ha azt látod, hogy a kedvencetek leverten fekszik az egyik sarokban, ne arra gondolj, hogy túl sokat játszott és kimerült, hanem hogy esetleg kezdődő mérgezése van.

Élő ajándék? Inkább ne

Dekoráció

A macskák odavannak a karácsonyfán libegő angyalhajért, a díszcsomagolás csillogó szalagjaiért, a szilveszteri szerpentinért. Sajnos nemcsak játszanak velük, hanem meg is ehetik őket, a hosszú szálak azonban elzárhatják vagy átfúrhatják a beleket, ami életveszélyes állapothoz vezethet. Ha azt látod, hogy a cicád hány, rosszul van, nyilvánvalóan fáj a hasa, azonnal vidd állatorvoshoz, és készülj fel arra (bocsánat, hogy kimondom, de anyagilag is), hogy esetleg meg kell műteni.

Mi sem vagyunk normálisak: 8 furcsa karácsonyi szokás az Éva szerkesztőitől. Kattints a galériára!

Ünnepi receptek a házi kedvenceknek – mert miért ne? – és még rengeteg frappáns tipp a decemberi Éva magazinban!