Házi vagy bolti bébiétel? Amit minden anyukának tudnia érdemes

Borítókép: Házi vagy bolti bébiétel? Amit minden anyukának tudnia érdemes Forrás: pexels/Photo By: Kaboompics.com
Első falatok, első ízek: amikor eljön a hozzátáplálás ideje, sokan dilemmázunk azon, vajon ragaszkodjunk-e vérrel-verítékkel a házilag elkészített bébiételekhez, vagy - legalább időnként - bátran nyúlhatunk a bolti, drogériás üvegcsékhez. A válasz, mint annyi minden, itt sem fekete-fehér: mutatjuk, mikor melyik a jobb döntés!

A csecsemők általában 6 hónapos koruk körül – néha valamivel korábban - kezdenek ismerkedni a szilárd ételekkel. Kétségtelenül izgalmas ez az időszak, de persze számos kérdést és problémát is felvet: különösen az ételek eredetén, összetételén és frissességén szoktak aggodalmaskodni az anyukák.

Előnyök, hátrányok

A házilag készült ételek kétségtelen előnye a sok friss alapanyag: ilyenkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a baba tányérjára, hiszen mi választjuk ki az összetevőket, lehetőleg idényzöldségeket, bio termékeket, háztájit, ki mit gondol. Ezek a kaják adalékmentesek, nem tartalmaznak tartósítószert, ízfokozót vagy egyéb mesterséges összetevőket, egyszóval egészségesek, mint a makk. Mindemellett a házi készítés, sütés-főzés egyéni ízlésre szabható: aszerint alakíthatjuk az étel állagát, fűszerezését, vagy épp fűszermentességét, hogy hogyan szereti a gyerekünk.

Az állandó főzőcskézés, házi készítés ugyanakkor nagyon időigényes, a friss étel időt és energiát rabol, amit kevés szülő tud naponta vállalni. Ráadásul rövid a tárolási idő, hűtést vagy fagyasztást igényel, és jóval nehezebb pontosan követni a tápanyagbevitelt, mint ha kész recept alapján dolgoznánk.

A bolti bébikaják előnye ezzel szemben a szabályozott minőség (szigorú ellenőrzésen mennek keresztül, az összetételüket pontosan szabályozzák, így a megfelelő tápanyagtartalom tutira megvan), a kényelem, mivel gyorsan és szinte bárhol használható (különösen praktikus utazáskor, séta közben, vagy ha épp nincs időnk főzni), és a hosszú eltarthatóság: hűtést nem igényel, kiválóan elvan a szekrényünkben. Sokan mégis visszariadnak tőle, mert az ízek kevésbé változatosak, és bár a legtöbb termék megfelel a babaételekre vonatkozó szigorú előírásoknak, azért nem árt alaposan átnézni az összetevők listáját, mert néhány termék tartalmazhat hozzáadott cukrot, tartósítószert, sót. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy összességében, hosszú távon drágábba, mint a magunk kotyvasztotta mennyei mannák.

Forrás: pexels/Mart Production

Mégis mi a megoldás?

A kulcs itt is – ahogy a gyereknevelésnél szinte mindig - a rugalmasság. Nem kell minden nap főznöd, ahogy az sem probléma, ha időnként bolti kaját adsz a babádnak. A lényeg a tudatos választás: a házi és a bolti ételek megfelelő kombinációja biztosíthatja a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha időnként nincs időd vagy kedved főzni, nem fogsz ártani a gyerekednek.

Anyák mondják

„Amikor elkezdtük a hozzátáplálást, mindent magam főztem: bio zöldségeket pároltam, turmixoltam... Aztán jött egy fogzás, majd betegségek, nulla alvás, és bizony a bolti bébiétel lett a megmentőnk. Ma már vegyesen adom, és nem érzem rossz anyának magam ettől.”
Nóra (34), egyéves kislány anyukája

„A férjem külföldön dolgozik, így sokat ingázunk. Praktikusság szempontjából a bolti bébiételek verhetetlenek, főleg, hogy sok márkánál már bio, só- és cukormentes verziók is vannak, csak ellenőrizni kell az összetevőket.” Dóra (29), 10 hónapos kisfiú anyukája

„Én főztem eleinte lelkesen és boldogan, de a fiam folyton csak fintorgott. Egyik nap vettem próbaképp egy bolti zöldségpürét, és hát azt zabálta. Kiderült, az állag volt a kulcs. Azóta a házit próbálom úgy csinálni, mint a boltit.” Anikó (31), 9 hónapos baba anyukája

„Amikor először vettem bébiételt, babakekszet, meglepődtem, hogy van olyan, ami tartalmaz hozzáadott cukrot. Azóta mindig megnézem az összetevőket.” Eszter (36), kétgyerekes anyuka

„Hétvégén főzök 2-3 félét is nagyobb adagban, aztán porciózom és lefagyasztom. Így általában elég hétköznapra. Ha mégis kifogyok belőle, van itthon tartalék bolti bébiétel, mert azt se tartom ördögtől valónak.” Réka (41), 7 hónapos kisfiú anyukája

Galériánkban tippeket kapsz, hogyan altasd a babádat!