Földes Eszter segít, hogyan legyünk jobb örökbefogadó gazdik

Borítókép: Földes Eszter segít, hogyan legyünk jobb örökbefogadó gazdik
A színházi, televíziós és filmes berkekben is egyaránt rendkívül aktív Földes Eszter állatbarátként és három mentett kutyus gazdájaként sokat tud mesélni az örökbefogadás örömeiről, de sosem rejtette véka alá, hogy egy új jövevény érkezése nehézségekkel is jár. Különösen akkor, ha a gazdi nem készül fel alaposan a négylábú lakótárs fogadására…

A színésznőt tudatos örökbefogadóként letaglózta, hogy egy friss, 20 magyar menhely körében végzett felmérés szerint a leendő gazdik nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével, ezért van, ahová havonta több kutya is visszakerül. És most képzeljük el azt is, hogy a menhelyek kétharmadához már többször visszahoztak egy-egy adott szőrmókot! A visszavitt kutyákon pedig gyakran figyelhető meg depresszió és viselkedési zavar, így később még kisebb eséllyel kerülhetnek szerető otthonba.

„Pippát másfél éves, míg a betegeskedő Marcit 9 éves korában fogadtam örökbe. Harmadik kutyusom Málna is cserbenhagyott jószág volt, őt kölyökként egy ismerősöm kertjébe hajították be” – idézte fel Eszter. „Elszomorított, hogy rengeteg kutyatársuk sosem kerül ki a menhelyekről. Az pedig szó szerint szíven ütött, hogy az egyszer már gazdisodott kutyusok közül is sokan újra rács mögé kerülnek. Következetes gazdinak tartom magam, ezért is örültem, hogy egy ilyen nemes kezdeményezésnek lehetek az arca, háziasszonya. Ráadásul a menhelyi kutyák segítése mellett először szerepelhettem interaktív videóban, ami nagyon izgalmas feladatot jelentett. Nem utolsósorban pedig sok izgő-mozgó kutyus társaságában tölthettem egy egész napot, ami állatbarátként maga volt a mennyország. Ahogy a werkfilmből is kiderül.” 😊

A „Jobb gazdi leszek” interaktív oktatóvideó-sorozatot itt lehet megtekinteni. Az egyes videók végén a helyesnek gondolt válaszokra (thumbnailekre) való klikkeléssel lehet továbbhaladni. A sorozat megtekintése asztali gépről és böngészőből, illetve okostelefonokon a YouTube-applikációból javasolt.

Az örökbefogadott kutyánkkal közösen töltött első hónapok leggyakoribb problémáit a színésznő Korom Gábor kutyaszakértővel, a Tükör Módszer megalkotójával veszi végig. Az öt fontos témakör (prevenció, szobatisztaság, kompatibilitás, agresszió, szeparáció) feldolgozásában öt igazi jó kutya volt a segítségükre – és természetesen a bal oldali képen látható Málna is.

„Bízom benne, hogy a videósorozatunknak köszönhetően sokan válnak még jobb gazdikká, és még több kutyus kerülhet szerető otthonba, a fogadásukra alaposan felkészült kétlábúakhoz. A forgatás alatt én is sokat tanultam, például arról, hogy a Gábor által első ránézésre rendkívül dominánsnak titulált Málnával hogyan tudok majd még ennél is jobban összecsiszolódni” – tette hozzá Eszter mosolyogva.