A simogatás fájdalomcsillapító hatású a babák orvosi vizsgálatánál

Borítókép: A simogatás fájdalomcsillapító hatású a babák orvosi vizsgálatánál Forrás: Getty Images/Halfpoint Images
Egy kutatás szerint a kisbabák számára fájdalomcsillapító hatással bír a gyengéd simogatás.

Cikkünk korábban a Gyereklélek magazinban jelent meg.

A legtöbb szülő ösztönösen kezdi el azonnal simogatni kisbabáját, amint az elkezd sírni és láthatóan valami baja van. Most egy új brit tanulmány meg is magyarázta ennek a tudományos okát. Ez pedig az, hogy a gyengéd simogatás csökkenti a picik fájdalomérzetét.

A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy kisbabák agytevékenységeit vizsgálták, miközben vért vettek tőlük. Két csoportra osztották a babákat: a gyerekek egyik felét a vérvétel előtt gyengéden megsimogatták egy puha kefével, a másik felét pedig nem. Az agytevékenységük alapján azok a babák, akik meg lettek simogatva, 40 százalékkal kevésbé érezték a fájdalmat, mint azok, akik nem. Rebeccah Slater, a tanulmány szerzője azt mondta:

Úgy tűnik, a tapintásnak fájdalomcsillapító hatása van, ráadásul mellékhatások nélkül.

Ez azonban mind semmi, a kutatók ugyanis azt is megállapították, hogy a másodpercenkénti 3 cm számít optimális fájdalomcsökkentő simogatásnak. De mielőtt elkezded mérni és számolni a sebességed, szólunk, hogy inkább ne tedd, csak továbbra is simogasd ugyanúgy, ahogy eddig is tetted, mivel ez a szülők ösztönös „simogató tempója”.

A gyengéd simogatás a megfelelő tempóban egyébként a bőr egy érzékelő neuroncsoportját – a C-tapintási afferenseket – aktiválja, amely a felnőtteknél már bizonyítottan fájdalomcsillapító hatású, azonban eddig nem volt bizonyított, hogy a kisbabáknál is hatásos-e vagy csak idősebb korban fejlődik ki. A kutatást ezután a koraszülött kisbabákkal szeretnék megismételni.

A simogatás az altatásnál is bevált módszer. Babaalvás-szakértőnk szerint ezen kívül van még 10 módszer, ami segít, hogy jobban aludjon a baba.