JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ezt a kutyafajtát válaszd, ha gyerekek is vannak a családban

Borítókép: Ezt a kutyafajtát válaszd, ha gyerekek is vannak a családban Forrás: unsplash.com/Baptist Standae/Darbi Henjum/Cole Wyland
Kutyát az ember, hosszú évekre választ magának. Így nem mindegy, hogy milyen fajta mellett dönt. Ha gyerekek is vannak a családba, a helyes fajta kiválasztása méginkább sarkalatos része kell, hogy legyen döntésünknek. Négy szempontot és hat kutyafajtát mutatunk a fajtaválasztás megkönnyítéséhez.

Sokan úgy gondolják, a kutya, akkor költözzön be egy család életébe, ha már a legkisebb gyermek is iskoláskorú. Ám léteznek olyan kutyafajták, amik kifejezetten jól működnek kicsi gyerekek mellett is. Mégis mi az, ami segítségül szolgálhat az ideális kutyafajta kiválasztásában?

Négy tényezőt kell figyelembe venni, a családi kutyus kiválasztásánál:

1. Temperamentum - biztonság

2. Méret - helyigény

3. Energiaszint – családi energiaszint

4. Életkor, gondozás - időráfordítás

Temperamentum

Első lépésként érdemes több fajta jellemzőit is elolvasni. A kicsi gyerek mellé egy nyugodtabb kutya remek választás tud lenni. Békés természete megnyugtatja a szülőt is, hogy gyermeke nincs kitéve semmilyen vadabb megnyilvánulásnak és a türelmes jószág, remek társ lesz akkor is, ha még a gyerkőc néha-néha túlszereti a kutyust.

Méret

A kutya mérete önmagában még nem segítség a gyerekbarát fajta kiválasztásában. mert egy kicsi kutya is lehet agresszív. Ám abban jó kiindulópont lehet, hogy mi az a méret, amit az életterünk és a gyerek/gyerekek mérete ’elbír’. Értelemszerűen egy német dog könnyebben felborít egy pici gyereket, mint egy csivava.

Energiaszint

Tisztában kell lenni azzal is, hogy egyes kutyafajok, mint például a vizsla vagy a dalmata rendszeres és az átlagosnál több lemozgatást igényelnek. Velük menni kell kilométereket erdőben, mezőn. A terriereknél inkább az agyukat kell lefárasztani, hisz folyamatos feladattudatban élnek. Tehát, ha megvan, hogy milyen kutyust szeretnétek, akkor fontos átgondolni azt is, hogy a család képes-e az adott fajta igényeit kielégíteni és a gyerekek mellett, belefér-e a mindennapokban a kutya ideális életkörülményeinek biztosítása.

Életkor, gondozás

A legtöbben kiskutyát vesznek magukhoz, ám számtalan idősebb kutyus is gazdára vár. A kiskutya melós, ám a nagyobb kiskutya is tud elegendő feladatot adni. Amíg a kicsit meg kell tanítani a szabályokra, szokásokra, ami eltarthat akár 1.5 évig is, addig a nagyobb kutyusból lehet a rosszul rögzült mintákat ki kinevelni. Mindkettővel van feladat, ami persze bármelyik kutya esetében elmondható, ám egy 1-2-3 éves kutyával még mindig kevesebb iskolázás van, mint egy kölyökkel. Egy kisgyerek mellé egy már működő kutya lehet jobb választás tud lenni. A fajta kiválasztásánál még nem elhanyagolandó tényező, a gondozása körüli tennivalók mennyisége. Egy hosszúszőrű kutyussal mindig több a tennivaló, mint egy rövidszőrűvel.

Galériánkban 6 kutyafajtát mutatunk, mely jó választás lehet egy olyan család esetében, ahol gyerekek vannak.