JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ezek az trükkök segítettek a többgyerekes létben

Borítókép: Ezek az trükkök segítettek a többgyerekes létben Forrás: Getty images
Amikor a második terhességi tesztem is pozitív lett, először megijedtem; mert az addig kialakított kis rendszerünket és életünket éreztem megremegni. Azt, hogy válaszkész vagyok nagyobbik fiamnak, hogy ott vagyok akkor és úgy, ahogyan szeretné. Elmondom, nekem mi segített, hogy ne érezzem magam elveszve az új felállásban sem.

Szépen éltünk egy rendszer szerint, amiben bizonyos mértékig a kisfiam szava és igénye is számított. De ez persze nem azt jelenti, hogy nem tanult meg várni és el lett kényeztetve. Egy kistesó érkezése viszont ezt természetesen megbontja, megváltoztatja és új dinamikát emel a már megszokott családi létbe. Sikerült azonban kidolgoznom egy olyan rendszert, ami segített nekem is abban, hogy sikeres két gyerekes anyának érezzem magam, hogy ne legyek elveszve és húzzam le magam minden este a wc-n.

Bár a mi családunk nem az a nagyon szigorú, napirend követő fajta; vannak és voltak a nap során olyan pontok, amikhez plusz/mínusz fél óra, de ragaszkodom. Ilyen a reggeli, a tízórai, ebéd, alvás, altatás stb. Na a plusz mínusz fél óra pont azt jelenti, hogy nézegettem (és a mai napig is nézegetem) a fiaim igényeit és igyekszem ezekhez igazítani a napirendünket. Szóval mondhatni az első és legfontosabb lépésem az volt, hogy

NE PISZKÁLJAM MAGAM.

Semmi nem fog történni ha fél órával, akár egy órával később történnek néha a dolgok. Természetesen fontos a napirend, hogy megtanulják a gyerekek is a nap ritmusát, és a tevékenységek egymásutániságát, mert rendszert visz az életükbe. De rájöttem, hogy ebben igazán a sorrend a fontos, és nem az óra.

Éreztem azonban már kismamaként is, miközben otthon voltam a két éves kisfiammal, hogy itt bizony magam részéről viszont szigorú time managementre lesz szükségem ahhoz, hogy ne ússzon a lakás, legyen meleg étel és ami a legfontosabb, tudjak elegendő időt fordítani a nagyobbik fiamra is.

Ekkor jött a nekem életmentő angol cikk, amiben arról beszéltek, hogy

AZOKAT A DOLGOKAT, AMIKET MEG TUDSZ CSINÁLNI EGY PERC ALATT, NE HALOGASD.

És valóban ez nagy segítség, ugyanis tényleg még csírájában fojtja el az elszabadulni kívánkozó tárgyrobbanást a lakásban.

Az egyik legcukibb dolog, ami segített az az, hogy

EGYRE TÖBB”FELADATBA” VONTAM BE NAGYOBBIK FIAMAT.

Mosogatás, zoknik párosítása, ablak pucolás stb. Nyilván volt, amikor nem volt hozzá kedves és az esetek nagy részében olyan mint amikor az ember kap egy gyakornokot és mindent át kell nézni, felügyelni kell az elején, de összeségében viszont itt szerintem további kapocs alakul ki a szülő és gyermeke között, hiszen ez egy közös időtöltés, ami akár játék is lehet.

Az utolsó és egyben szívemnek legkedvesebb szokásunk pedig elég friss, hiszen november óta gyakoroljuk.

ELJÁRUNK KETTESBEN RANDIZNI

A héten egyszer ebéd után megyek érte oviba és elmegyünk kettesben programozni valamit aztán sütizünk egyet. Imádja, feltöli és már hétfő óta ezt mondogatja, hogy mi legyen hova menjünk és mit csináljunk. Ha a többi pontot nem is, de ezt mindenképpen ajánlom bevezetni a több gyerekes létbe, amennyiben megoldható, mert tényleg szükségük van a gyerekeknek arra, hogy kicsit csak ők legyenek a figyelem központjában. Pláne a legidősebbek, akik talán még emlékeznek milyen volt, amikor csak ők voltak a kicsinyeink.

Ha pedig tovább olvasgatnál a testvér viszony javításáról, ajánljuk a következő galériánkat!