Bolhanyál, gabona, baromfi: kiderült, milyen anyagok betegítik meg a legtöbb kutyát

A kutyák allergiája egyre gyakoribb probléma, amelynek okával kapcsolatban csak találgatni lehet. Bizonyosan közrejátszik bizonyos kutyafajták túltenyésztése, ezenkívül az ipari kutyaeledel-gyártás és a négylábúak életkörülményeinek változása is (gyakrabban érintkeznek például vegyi anyagokkal). Pontos statisztikai adatok ugyan ritkán állnak rendelkezésre, de becslések szerint a kutyák körülbelül 10-20%-a szenved valamilyen allergiás tünettől élete során.
Milyen fajta allergiától szenvedhetnek a kutyák?
A kutyák allergiája többféle formában jelentkezhet. Az egyik leggyakoribb típus az atópia, vagyis környezeti allergia, amely például pollenekre, poratkára vagy penészgombára adott túlérzékenységi reakció. Ezek szezonálisan is előjöhetnek, hasonlóan az embereknél tapasztalható szénanáthához. Némileg hasonló a kontaktallergia, ám fontos különbség, hogy utóbbi akkor alakul ki, ha a kutya bőre közvetlenül érintkezik egy allergén anyaggal, például bizonyos tisztítószerekkel, szőnyeganyagokkal, fémekkel vagy növényekkel.
Egy másik gyakori forma az eleségallergia, amelyet az immunrendszer túlzott reakciója okoz. Ez nem függ az évszaktól, és a tünetek nem feltétlenül a táplálék elfogyasztása után jelentkeznek. Fontos megkülönböztetni az eleségallergiát az ételintoleranciától, amely nem immunológiai eredetű, hanem az adott tápanyag emésztésének zavarából fakad.

A 10 leggyakoribb ételintolerancia és allergia a kutyáknál
Az utóbbi években elterjedt az a tévhit a gazdik körében, hogy a csirkehús, jobban mondva a csirkefehérje a legnagyobb bűnös, ha eleségallergiáról van szó. Ám a statisztikai adatok sorra megcáfolják ezt, ahogy a CheckForPet friss kutatása is. 62 000 kutyatáp átfogó elemzése során arra jutottak, hogy a gabona toronymagasan (44,7%-kal) vezeti a kutyák ételintoleranciáinak listáját. Ehhez képest a csirkét csak az esetek 15,3%-ában nevezték meg az ételintolerancia kiváltójaként. Íme a teljes lista:
- gabona – 44,7%
- csirke – 15,3%
- marha – 11,3%
- sertés – 6,1%
- baromfi (általánosan) – 5,3%
- bárány – 4,6%
- hal – 4,1%
- lóhús – 3,9%
- búza – 2,8%
- kacsa – 1,9%
És hogy allergiát milyen ételek, anyagok váltanak ki a leggyakrabban? A gabona ezen a listán a második helyen végzett 20,8%-kal, mert megelőzte a bolhanyál 22,3%-kal. De az atkák (11,6%) és a pollenek (10,3%) is gyakran felelősek az allergiás panaszokért. Ezenkívül érdemes még megemlíteni a tartósítószereket is, amely az esetek 4,2%-ban okozott allergiát.
Galériánkban 8 tünet, ami allergiára vagy intoleranciára utal a kutyáknál!
- "A kamaszlányok fele érzi magát kevésbé szépnek a social media hatására" - Megérkezett a Testkép podcast 3. évada B. Nagy Réka énekesnővel és Fóris Szandra pszichológussal A Testkép harmadik évadának nyitóepizódjában a közösségi média testképre gyakorolt hatásait vizsgáltuk szakértő vendégünkkel,...