Dolgozzon vagy inkább pihenjen a végzős gimis a nyári szünetben? Érintett anyukákat kérdeztünk

Borítókép: Dolgozzon vagy inkább pihenjen a végzős gimis a nyári szünetben? Érintett anyukákat kérdeztünk Forrás: Surprising_SnapShots / Pixabay
Az érettségi utáni nyár sok fiatal számára egyet jelent a szabadsággal, hiszen végre nem nyomasztja őket az iskola és a kötelező olvasmányok listája, nagykorúként pedig kinyílik előttük a világ. Az pedig, hogy a nyári szabadságot kinek mivel kéne töltenie, örök dilemma – jobban mondva vita – tárgya, amiben nemcsak a diákok, hanem sokszor a szülők sem értenek egyet.

Bár nem tegnap volt, tisztán emlékszem rá, mekkora extázist jelentett, amikor végre kezembe kaptam az érettségi bizonyítványomat, a több hónapnyi kemény tanulás eredményét. Akkor még persze nem sejtettem, hogy a főiskolai vizsgaidőszakokhoz képest az érettségi kisujjból kirázható röpdolgozatnak számít majd. Várt ránk az utolsó nagy osztálykirándulás, ezúttal már tanárok nélkül, Siófokon, ahol kiereszthettük a gőzt.

Az egyhetes bulizás után azonban magától értetődő volt, hogy diákmunkát keresek, és sok barátnőm is így tett. Adatrögzítés, csomagolás, éttermi munka, hostesskedés: sok mindenből választhattunk – legalábbis, aki akart. Merthogy legalább ugyanennyien voltak, akiknek eszük ágában sem volt nyáron dolgozni. Szerették volna kiélvezni az utolsó szabad nyarukat, mielőtt a diákhitel vagy kollégiumi, albérleti díjak miatt egyébként is melózniuk kéne, és nem kell a tanulás miatt sem aggódniuk. Van, akinek a szülei támogatták a lazulást, van, akit pedig azért mindenféle eszközzel igyekeztek rávenni a diákmunkára.

Forrás: FreeFunArt / Pixabay
A nyári diákmunka tönkretenné a vakációt?

Ez a kettőség pedig sok év elteltével is megmaradt, és ahogy tapasztalom, nemcsak a diákoknak, hanem a szülőknek is fejtörést okoz, mi lehet a helyes út. Nemrég sorban állás közben két anyuka tárgyalta ki mögöttem a témát. Egyikük noszogatta a végzős fiát, hogy menjen el nyári munkára a helyi szupermarketbe, míg az apja ezzel nem ért egyet, mondván megérdemli a gondtalan vakációt az érettségi után. A másik anyuka viszont attól félt, hogy a lánya túlvállalja magát a sok diákmunkával, és később meg fogja bánni, hogy nem szórakozással töltötte a nyarát. Miközben pakoltam ki a bevásárlókocsim tartalmát a pénztárszalagra, elgondolkoztam, hogy vajon én megbántam-e, hogy dolgoztam azon a nyáron, és mit tanácsolnék majd az én lányaimnak, ha ott leszünk. Őszintén nem tudom, hiszen az önállósodás, a felelősség és a kikapcsolódás is fontos.

Mivel nekem még van vagy 12 évem, mire szülői oldalról is megtapasztalhatom ezt a dilemmát, kerestem olyan anyákat, apákat, akiknek most ballagott gimiből a gyerekük. Az ő válaszaikat a galériában olvashatod: