Elege lett, hogy a gyerekei nem segítenek a házimunkában, ezt találta ki

Borítókép: Elege lett, hogy a gyerekei nem segítenek a házimunkában, ezt találta ki Forrás: Getty Images
Meglepő dologra szánta el magát egy kétgyermekes édesanya, hogy megleckéztesse a gyerekeit, akik otthon soha, semmiben nem segítenek neki. Márta elmeséli, mire készül.

„10 és 13 éves gyerekekről beszélünk. Amíg kisebbek voltak, teljesen természetes volt számomra, hogy megcsinálok körülöttük és a ház körül is mindent; a mosástól kezdve a főzésen át a bevásárlásig. A férjem késő estig dolgozott az irodában akkoriban. A Covid óta viszont ő is home office-ban „ragadt” és a gyerekek se annyira kicsik már, hogy ne lennének képesek mondjuk néha bepakolni a mosogatógépet. Egyre jobban dühít, hogy egyikük se akar segíteni; még akkor sem, ha kifejezetten megkérem rá őket. Egész egyszerűen rám se hederítenek” – fakadt ki Márta egy mamifórumon.

Mielőtt pedig megkapnám; igen, elbeszélgettem velük ezekről a dolgokról, nem is egyszer. Néhány napig egészen jó volt a helyzet, utána viszont mintha mi sem történt volna, minden ment ugyanúgy tovább. Már én is nagyon utálom magam azért, hogy folyton csak zsémbeskedem; kérem-kérem a segítséget és semmi se történik.

A fiam például rendszeresen azt csinálja, hogy az összehajtogatott, tiszta és, vasalt ruhát - amivel mindössze annyi dolga lenne, hogy a helyére teszi a szekrényében – szétdobálja mindenfelé a szobájában, ráhalmozza a szennyest, aztán fogja és válogatás nélkül begyömöszöli a szennyeskosárba.

Egy szélmalomharc ez is.

Megelégeltem és egy elég drasztikus lépésre szántam el magam: egész egyszerűen nem fogok mosni rájuk. Hátha erre felkapják a fejüket. Mit gondoltok? Vagy van esetleg valamilyen hasznos tippje valakinek, mit lehet tenni ebben a helyzetben? Ha igen, ne tartsátok magatokban!" – kérte az anyuka.

Akadt olyan kommentelő, aki helyeselte az elhatározást, arra buzdítva az édesanyát, hogy csak a saját ruháival foglalkozzon, Ha pedig a gyerekei olyan darabokat is bepakolnak a szennyestartóba, ami rajtuk sem volt, akkor egyszerűen adja vissza nekik azokat - javasolta.

Ha nem segítenek elmosogatni, legközelebb piszkos tányéron tálalj nekik. Hamar kapcsolni fognak – tanácsolta egy másikuk. Tarthatsz nekik „hegyi beszédeket” napestig, teljesen fölösleges; ezt már magad is láthatod. Amíg működik a dolog és te megcsinálsz helyettük mindent, miért is akarnának változtatni ezen a számukra igen kényelmes helyzeten? – fűzte hozzá.

Olyan is volt, aki azt ajánlotta, hogy az édesanya osszon a gyerekekre valamilyen állandó feladatot, amivel elfoglalják magukat. Amíg ezt nem végzik el, addig ne engedjen nekik semmiféle kütyüzést.

Tippjeinkkel mi is segítünk, hogyan vonhatod be a gyereket a házimunkába, már egészen kis korától kezdve. Galériánkból megtudhatod!